– Ingen fara pappa, jag har lärt mig att träffa hinken nu. Lina, 4 år, var redan medveten om att lite längre sträckor nästan säkert innebar sjösjuka. Men hon ville ju så gärna segla till ”ett annat” land. I det här fallet Gotland.
– Men de långa benen tar vi på natten. Jag seglar och familjen sover. När vi är framme får jag min vila, säger Conny Sparwarth som tillsammans med sin hustru Katharina seglat många år i en Smaragd och 2004 bytte till Linjett 33 ”Allwina”. Snart väntar de ett fjärde barn.
– Linjetten räcker väl. Det finns massor av stuvutrymmen för våra 4-5 veckors sommarseglingar.
Och båtlivet är ett måste för familjen. Man till och med kappseglar tillsammans i Linjettmästerskapet som Rosättravarvet arrangerar. Hittills har man hunnit med de närmaste länderna i Östersjön. Linjetten bjuder aldrig på några överraskningar. Trygghet är en självklarhet när man seglar med barn.
– Men ibland måste de påminna mig om att säga till innan vi ska slå så alla kan parera och hinna med.
Några speciella arrangemang för barnen har man inte gjort. Inget nät längs mantåget eller extra säkerhetsutrustning.
– Jag tror det bästa är att barnen lär sig segelbåten på egen hand. Då lär de sig hur de ska bete sig och ta sig fram. Det är faktiskt mest när vi kommer i land som det händer saker.
Och 33:an är tillräckligt stor för att alla ska hitta sin vrå. Det finns alltid något att sysselsätta sig med. Inte minst i jollen som är ett måste för en barnfamilj.
– Den ger också barnen många möjligheter till kontakter.
En normalsegling är 15-20 sjömil. Det klarar man på mindre än 4 timmar. Sjunker farten under tre knop blir det motorgång. Även om Conny inte tycker att Linjetten har några svaga sidor är kanske inte labra vindar det den är bäst på.
– Efter åtta år i Linjett med en växande familj har vi lärt oss att förbereda mat, ladda med ljudböcker, en leksaksbåt (eller spaghettisleven) på släp efter båten.
Conny betonar hur viktigt det är att försöka engagera barnen i själva seglingen. De får vara med och styra och skota, med hjälp förstås, beroende på ålder.
Linjettens sittbrunn med höga sarger ger inte bara en trygg miljö. Det blir sällan översköljande sjöar med blöt otrivsel.
– Det uppskattas särskilt när det är lite hårdare väder. Då kan barnen kopplas och bäddas ner ute i sittbrunn. Dels för att de lätt somnar av sjösjukepillret, dels för att det är lättare att ta hand om eventuella uppkastningar ute.
Stunderna i sittbrunn är ideala för intressanta samtal, sagoberättande eller sång.
I sittbrunnen hinner man tala med sina barn.