24 juni, 2015

Nimbus och Torqeedo testar elmotor i 365 Coupé

Nimbus Boats från Göteborg testar elmotordrift tillsammans med en stor tysk elmotortillverkare. Nimbus har tillhandahållit en Nimbus 365 Coupé (bilden) till Torqeedo för en fullskalig test av en dubbelinstallation med Deep Blue Hybrid.

Testperioden kommer att pågå under ett till två år i Lake Starnberg söder om München i Tyskland. Det är en ”grön sjö” med väldigt få båtar som har traditionella förbränningsmotorer.

Tidningen Båtbranschen har tidigare skrivit om beskedet om att Nimbus ska testa elmotorer igen. Det förra försöket gjordes 2009, då Nimbus presenterade ”Nova 27 E-power”, som skulle kunna ta sig från Stockholm till Sandhamn för 50 kr. Den båten hade en elmotor på 400 hk med en batteribank som gav en räckvidd på 17–20 Nm på en laddning.

– Vår intenion är att bygga 2–3 båtar för kunder som vill ha en båt utrustad med Deep Blue Hybrid System under hösten 2015. Vi är väldigt förväntansfulla över vårt E-Power Concept, något som representerar vårt miljövänliga tänkande, säger Joacim Gustavsson, chefsdesigner hos Nimbus.

Den största potentialen för Nimbus E-power Green Lake är den tyska och den schweiziska marknaden. Flera av dem har restriktioner för motorer och utsläpp och en del har totalförbud för utsläpp av fossila bränslen.

Info: www.nimbus.se