24 juni, 2015

Ny film om sjöfartens påverkan i Östersjön

Sjöfartens miljöpåverkan i Östersjön är inte allmänt känd. Hur har årtionden av smutsiga luftutsläpp drabbat människorna och havet? Varför skiter kryssningspassagerarna i Östersjön, hur kan det tolereras och vem kan sätta stopp?

Efter uppmärksammade och prisbelönade filmer om fisket, övergödningen och kemikalierna kommer nu Folke Rydéns fjärde film om Östersjön.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav. Varje dag transporterar tusentals fartyg livsnödvändigheter till miljoner medborgare. Samtidigt är Östersjön ett av världens mest känsliga innanhav.

– Jag skulle vilja påstå att sjöfarten fram till idag påverkat miljön och människorna i en utsträckning som inte är allmänt känd. Det vill vi ändra på med filmen, säger Folke Rydén.

I filmen möter vi Stig Göransson som blev sjuk av sjöfartens avgaser. Efter en lång rättsprocess fick han sin sjukdom klassad som arbetsskada.

– Det som har drivit mig att kämpa är att andra människor ska slippa samma helvete som jag har, säger Stig Göransson.

Inte bara Stig är sjuk. Stora delar av havet mår dåligt. Sjöfartens luftutsläpp har bidragit till försurning och övergödning.

Även den växande kryssningsindustrin påverkar miljön i havet. Det handlar om enorma fartyg likt flytande städer med 1000-tals innevånare. Passagerare som alla äter och går på toaletten. Trots möjligheterna att tömma i hamn dumpar kryssningsbåtarna toalettavfallet i Östersjön.

I filmen uppmärksammas även experter och forskare som slagit larm och kommit med förslag på åtgärder.

Anna Peterson på Transportstyrelsen försöker få igenom en lag som förbjuder dumpning av toalettavfall.

– Alla måste bära sin del av ansvaret, så även sjöfarten, säger Anna Peterson

Baltic Sea Media Project
“Hotet på Havet” är en del i det tioåriga projektet “Baltic Sea Media Project” där journalisten Folke Rydén och filmaren och fotografen Mattias Klum uppmärksammar de hot och möjligheter Östersjön står inför. Fram till idag har fyra av fem dokumentärer och en av två naturfilmer producerats. Projektet finansieras av BalticSea2020.

– Vi hoppas att filmen ökar förståelsen och kunskapen om sjöfartens påverkan i Östersjön, både hos allmänheten och bland våra politiker. Östersjön är ett känsligt innanhav. För att vända utvecklingen i positiv riktning krävs konkreta åtgärder och beslut som leder till minskad belastning på vårt gemensamma hav, säger Conrad Stralka, verksamhetschef på BalticSea2020.

“Hotet på Havet” har premiär den 30 juni kl. 15.30 i Almedalen.
Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5. Presenterar gör Folke Rydén.

Info: http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/27727?redir=%23eidx_2

Foto: Folke Rydén Production.