Havs- och vattenmyndigheten, HaV, deltar även i år på Almedalsveckan i Visby. Totalt kommer medarbetare att delta vid 18 olika seminarier och debatter.
– I år väljer vi att lyfta frågan om hur kemikalier påverkar vårt dricksvatten och vår hälsa med exempel från erfarenheterna med brandsläckningsmedel, säger Björn Sjöberg, (bilden) avdelningschef på HaV.
HaV bildades i juli 2011 och har deltagit i Almedalsveckan varje år sedan dess. I år finns 14 medarbetare på plats och HaV satsar i år 190 500 kronor, varav största delen går till hyra av lokaler, boende och annonsering.
– Vårt syfte med att delta i Almedalen är att kunna att föra fram väsentliga frågor och att lyssna till vad andra säger när det gäller havs- och vattenmiljö. Det ger också möjligheter för oss att knyta nya kontakter, säger Björn Sjöberg.
HaV:s eget arrangemang med rubriken ”Släcka branden eller törsten” hålls onsdag den 1 juli, klockan 10.00 på Miljöaktuellts arena i Gotlands museum. Utgångspunkten är de fall där fynd av brandsläckningsmedel, så kallade perfluorerade ämnen, PFAS, tvingat kommuner att stänga av dricksvattnet för invånarna. Så skedde exempelvis i Ronneby, Båstad, Halmstad, Uppsala och Botkyrka kommuner. Även representanter för Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Sveriges geologiska undersökning, SGU, och Uppsala kommun deltar.
– Hur förhindrar vi föroreningar av kemikalier och vad behövs för att skydda vårt viktigaste livsmedel är några frågor som kommer att diskuteras på vårt seminarium, säger Björn Sjöberg.
HaV:s medarbetare deltar också i flera arrangemang på den så kallade ”Östersjöveckan i Almedalen” i Almedalsbiblioteket. Här samlas organisationer, universitet, myndigheter och internationella institutioner som är engagerade i Östersjöfrågor för att diskutera aktuella frågor om hållbar utveckling, naturskydd och demokrati i regionen. Bland annat frågor som rör säkerhetsläget i Östersjöregionen, kryssningsturismens för- och nackdelar, blå tillväxt och varifrån framtidens dricksvatten ska tas..
På tisdag den 30 juni arrangerar HaV också ett seminarium om FN:s kommande mål för hållbar utveckling (Sustainable development goals, SDG) som generalförsamlingen ska ta ställning till i september. Två av målen rör den livsviktiga vattenfrågan. Till 2030 ska alla människor ha tillgång till användbart vatten och våra hav ska skyddas och förvaltas så att de är friska och produktiva. Men hur ska det gå till? Är det möjligt? Under seminariet ska representanter för HaV, Världsnaturfonden, WWF, och Stockholm International Water Institute, SIWI, se om det går att göra ett ”mission impossible” möjligt. Seminariet om SDG hålls tisdag den 30 juni på SIDA:s arena ”Sverige i världen”.
Källa och foto: HaV.