20 juni, 2015

”Motala är platsen för kanalens besökscentrum”

Motala kommun är mycket kritiska till Göta kanalbolags beslut att lägga ett besökscentrum för Göta kanal vid Bergs slussar i stället för i Motala.

– Motala är Göta kanals huvudstad och den självklara platsen för ett besökscentrum, säger Camilla Egberth, (S) kommunalråd i Motala. Vi har lämnat ett konkret, starkt förslag och vill träffa styrelsen för bolaget för att få veta hur de resonerar.

Motala, Linköping och Söderköping är de tre kommuner som har fått lämna var sitt förslag för hur ett besökscentrum skulle kunna se ut. Kanalbolagets målsättning är att en del av besökscentrumet ska kunna invigas till firandet av Baltzar von Platens 250-åriga födelsedag den 29 maj 2016.

I Motala var förslaget lokaliserat till kanalparken i nära anslutning till Motala hamn, kanalbolagets huvudkontor, Baltzar von Platens grav och resecentrum. Tanken har varit att skapa ett spektakulärt besökscentrum i ett levande centrum med ett stort flöde av besökare under hela året. Ritningar och planer för centrumet finns redan framtagna.

– Motala, Göta Kanal och Baltzar från Platen är ett, säger Camilla Egberth. Motala är Göta Kanals huvudstad och det är här Baltzar von Platen själv ville begravas. Det är självklart att ett besökscentrum för Göta kanal ska ligga i Motala.

– Baltzar hade vänt sig i sin grav om han hade fått veta att hans skapelse Göta kanalbolag hade valt att lägga besökscentrumet utanför Motala. Motala är den stad som Baltzar von Platen grundat. Den fantastiska historien om Göta kanal kommer därmed alltid förknippas med Motala och måste vara en självklar utgångspunkt för lokaliseringen av ett besökscentrum.

I Kanalbolagets förfrågan till de tre kommunerna beskriver bolaget inriktningen för det framtid besökscentrumet på följande sätt: ”ambitionen är att besökscentret ska utgå från Göta kanals historia men även knyta an till dagens arbete och utmaningar ”. Caroline Uneus tycker inte att Kanalbolaget följt sina egna förutsättningar genom valet av Bergs slussar.

– På vilka grunder Kanalbolaget gjort sitt val vet vi inte. Vi hoppas nu att Göta kanalbolags styrelse tar upp frågan om lokalisering av besökscentrum för omprövning och öppet redovisar sina analyser och slutsatser av de olika alternativen, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Caroline Uneus (M).