17 juni, 2015

Andrea Holm slog killarna vid junior-SM i vindsurfing

När junior-SM i vindsurfing i Kona One-klassen avgjordes i eftermiddags i Båstad efter tre intensiva tävlingsdagar stod 18-åriga talangen Andrea Holm från KSSS i Stockholm som segrare. Hon vann efter imponerande jämn segling före Klas Wilhelmsson från WeSurf och Victor Börlin från Varbergs Segelsällskap.

Årets svenska juniormästerskap i Kona One-klassen avgjordes på klassiska seglingsvatten utanför Båstad. De tre tävlingsdagarna bjöd på allt ifrån extrem lättvind till starka vindar, som satte seglarna stora prov. Den som visade sig bemästra dessa förhållanden bäst var Andrea Holm som vann sex av tio seglingar och hade resultatraden: 3-1-3-1-1-2-1-(20 DNC)-1-1.

– Jag är jätteglad. Det är mitt andra guld vid ett junior-SM. Seglingarna har varit väldigt utmanande med mycket byiga och skiftiga vindar. Det här är det tuffaste junior-SM som jag har seglat, säger guldmedaljören Andrea Holm.

Kona One är en av världens snabbast växande vindsurfingklasser där killar och tjejer tävlar tillsammans. Det är en entypsklass vilket innebär att alla seglare har identiska brädor. Segelstorleken avgörs beroende på seglarens vikt, allt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Mästerskapen avgörs som bankappsegling på en klassisk kryss-länsbana.

Sverige har ett starkt landslag i Kona One-klassen och har skördat stora internationella framgångar de senaste åren. En av de största talangerna är Andrea som vann silver vid senior-EM förra året.

– Nu fortsätter min satsning mot senior-VM i Holland som är säsongens stora mål. Allt fokus ligger på detta. Framgångarna här i Båstad ger mig extra energi, fortsätter Andrea.

Kona One var en av åtta klasser som avgjordes vid junior-SM i Båstad. Totalt deltog närmare 2000 unga seglare vilket gör tävlingarna till ett av årets största seglingsevent i Sverige.

Bild (Sailing Båstad)
Andrea Holm – guld vid junior-SM i vindsurfing, Kona One-klassen

Resultatlista:
http://sailingbastad.se/jsm-2015/kona-one/