15 juni, 2015

Poker Run – folkfest och raka rör

Raka rör, öppna spjäll, mäktigt V8-muller och en rejäl folkfest. Det är huvudingredienserna i fenomenet Poker Run där deltagarna struntar i miles per gallon. Men räknar smiles per gallon.

Pressrelease från Atlantica Båtförsäkring

Lördag den 4 juli 2015 klockan 10.00. Arrangörsbåten hissar flaggan ”fri åkning” och ett 60-tal av landets mest potenta muskelbåtar öppnar spjällen och släpper hästarna fria. Vi befinner oss utanför Sandhamn och i farvatten som nu vispas upp av stålpropellrar och åter stålpropellrar drivna av tusen och åter tusen hästkrafter.

Ungefär så kommer det att se ut i sommar. Vi vet det eftersom upplägget när det gäller Poker Run alltid är detsamma. Här är det frosseri i raka rör, öppna spjäll, mäktigt V8-muller och glänsande motorrum. Siktet är inställt på det första delmålet, eller Card Stopet som det heter på Poker Run språk, längs den bana som utgör Poker Run 2015.

Poker Run är inte helt överraskande ett amerikanskt fenomen. Enkelt beskrivet är det en eskader för muskelbåtar snarare än en farttävling. För när 60 muskelbåtar med upp till drygt ett par tusen hästkrafter i varje ska samsas på en begränsad yta går det inte att bara köra så fort man kan. Här handlar det i stället om att navigera sig fram till fem olika Card Stop där ett spelkort delas ut på varje.

Väl tillbaka till målet i Sandhamn igen tar en sprakande fest vid och den som har den bästa pokerhanden kammar hem den eftertraktade prispotten.

Längs banan ligger det otaliga åskådarbåtar och trängs om de bästa platserna. Vid delmålen (Sollenkroka, Waxholm, Strandvägen, Waxholm igen, Linanäs, Djurönäset) samlas mängder av folk som har berett plats i almanackan för att beskåda spektaklet denna dag.

Poker Run-folket trivs som bäst när de får öppna spjällen, trimma ut dreven och lägga en jättelik vattenridå i kölvattnet. Kort sagt, när de får visa upp sig och sitt till musik i form av mäktigt motormuller.

För den som inte har möjlighet att bevittna Poker Run och Powerboat Weekend Sandhamn den 4 juli (www.powerboatweekend.com) finns det fler chanser. Två andra stora evenemang på samma tema är Smögen Poker Run den 8 augusti (www.smogenpokerrun.com) och Smedjebackens Poker Run den 14-15 augusti (www.pokerrun.nu).