15 juni, 2015

Nu börjar ”Skärgårdens hurtigrutt” i Stockholm

Måndagen 15 juni kastade den nord-sydliga skärgårdslinjen loss för första gången. Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) är oerhört glad över att linjen blivit verklighet, som ger helt nya möjligheter i skärgården för både besökare och boende.

Klockan 08.05 måndag 15 juni kastade båten Gripen loss för att vara tillbaka strax innan halv åtta på kvällen. Varje dag till och med den 16 augusti kommer den nord-sydliga linjen trafikera 28 bryggor i Skärgården från Arnholma i norr till Nynäshamn i söder.

Centerpartiet i Stockholms läns landsting har under lång tid arbetat för den nord-sydliga tvärförbindelsen, som det senast i oktober 2013 skrevs om att den inte skulle bli av.

– Vi på Centerpartiet är otroligt glada att projektet med skärgårdens första tvärförbindelse äntligen är i hamn. Det blir skärgårdens hurtigrutt, för alla bofasta och turister som vill kunna uppleva hela skärgården, säger Gustav Hemming.

Den nord-sydliga linjen, linje 40 i Waxholmsbolagets turlista, inleds på försök under denna och följande sommar. Linjen är 70 sjömil lång och ger goda möjligheter att upptäcka alla delar av Stockholms skärgård.

– Man kan äta sig igenom skärgården, från skärgårdskrog till skärgårdskrog. Eller så kan man bo på vandrarhem eller fotvandra. Möjligheterna är obegränsade, säger Gustav Hemming.

– Det finns så många fina ställen i Skärgården och många ställen som jag kan rekommendera. Vi har Finnhamn med sina fina vandringsstigar, Rörgrund mitt sitt Vandrarhem eller Nåttarö med den orörda urskogen för att bara nämna tre, säger Gustav Hemming.