14 juni, 2015

Tre svenska besättningar i medaljläge i segling

Tre svenska medaljchanser när Världscuptävlingen i segling i Weymouth, England avslutas imorgon. Bland dem en sensation.

Imorgon avslutas världscupen i Weymouth. Efter en mycket imponerande insats under den gångna veckan ligger Victor Bergström och Viktor Västernäs på mycket imopnerande tredjeplats inför den avslutande medaljfinalen i 49er klassen. Även OS-guldmedaljören från London OS Max Salminen och suveränen Jesper Stålheim ligger på var sin fjärdeplats med medaljläge inför morgondagens seglingar i Finnjolle respektive Laserklassen.

– Med fem besättningar i finalen och tre som slåss om medaljerna så står de svenska seglarna verkligen starkt. Speciellt roligt är det ju att det är två “nya” besättningar, Bergström/Västernäs och Salminen som nu för första gången slåss om pallplatser. Det gör att vi i år har haft besättningar på denna nivå i sex av OS-klasserna, säger Svenska Seglarförbundets förbundskapten, Magnus Grävare. Och det är flera som vill fram,helt fantastiskt, avslutar Magnus.

I 49er klassen är ställningen följande inför den avslutande medaljfinalseglingen:
1. Burling/Tuke – NZL- 34p (vinnare)
2. Hansen/Perobski – NZL – 54p
3. Bergström/Västernäs – 64p
4. Pink/Bithell, GBR – 70p

Detta innebär att svenskarna som bäst kan ta ett silver och som sämst tappa till en fjärdeplats. – De är fantastiskt nöjda även om de idag tappade ledartröjan. Att det överhuvudtaget hade den var ju klart över förväntan, och de tappade den berodde enbart på att de andra seglade så starkt (Burling), säger Magnus Grävare.

I Finnjolle är ställningen:
1. Scott – GBR – 8p
2. Junior – NZL – 14p
3. Murdoch – NZL – 23
4. Max Salminen – SWE – 35
5. Lobert – FRA – 42p
6. Cornish – GBR 48p

Max kan som bäst ta bronset.

I Laserklassen är det otroligt jämt och allt kan hända. Jesper Stålheim ligger fyra med chans att ta guldet.

– Jesper lite besviken idag, och tycker inte riktigt undanvindarna stämmer och inte kryssfarten heller för den delen.

Övriga svenskar i morgondagens medaljfinal:
Laser Radial: Josefin Olsson 7:a och kan bli 4:a som bäst.
49erFX: Ericson/Klinga ligger 10:a och kan bli 8:e besättning som bäst

I världscupen ingår fem deltävlingar i Melbourne, Miami, Hyères, Weymouth/Portland samt Qingdao, och avslutas med en världscupfinal i Abu Dhabi.