4 juni, 2015

Benetti förenar plast och aluminium i samma yacht

Italienska Benettis senaste yacht – fb801 M/Y Vica – är en 50 m lång konstruktion där varvet för första gången förenar plast och aluminium. Hela skrovet är byggt i plast medan överbyggnaden är gjord i aluminium. Yachten har dessutom mycket stora däcksytor och tre separat balkonger.

Trots att kunden som har köpt den 50 m långa M/Y VICA har mycket detaljerade åsikter om yachtens utformning har varvet lyckats lösa detta. Lösningen består till stor del av ett flexibelt formsystem där plasten kan formas enligt designerns krav.

Det här är en yacht anpassad för att användas i Medelhavet. Den har stora öppna däcksytor både i fören och i aktern och överst ett enormt stort soldäck.

De yttre linjerna karakteriseras av höga fönsterytor som inte bara är till för att vara en del av designen utan även släpper in mycket ljus i yachten. En unik lösning är tre stora öppningar. Den första är placerad nära aktern för att sjösätta och hantera tenderbåten, den andra tjänstgör som badplattform och den tredje är en öppning till nedre däck för att släppa in luft och ljus.

En annan speciallösning i den här båten är en automatisk landgång ner till havsnivån, exklusivt för ägaren.

FB801 M/Y VICA är designad för att klara 500 tonsgränsen är byggd av Benetti yacht. Hon har fyra däck som är sammanlänkade av en centralt placerad trappa som har ingångar till eleganta lobbies och övriga utrymmen ombord. Förutom de fyra däcken har yachten även ett undre däck för motorer, servicefunktioner, hålltankar och tvätt.

Inredningen är klassiskt fördelad på fyra gästkabiner, ägarkabinen på huvuddäck och ytterligare en kabin på övre däck.

Inredningen är helt designad av Benetti under ledning av Mariarosa Remedi och i samarbete med kundens egna designers. Träarbetena är varma i körsbär med olika sorters ytbehandling.

Båten har alabasterpelare, LED-belysning och ett ljussystem som kontrolleras via iPad.

Benetti FB801 M/Y VICA har ett ganska traditionellt deplacerande skrov med två CAT C32 Acert dieselmotorer à 970 kW, vilket är väl avvägt för hennes 498 gross tons. Hon har en räckvidd på 4 000 Nm vid 12 knop, men kan nå toppfarten 15,5 eller marscha vid 14 knop med motorerna på 85% belastning.

Stabilisatorerna kommer från Naiad.

Info: www.benettiyachts.it

Tekniska fakta
Längd: 49,80 m
Bredd: 9,26 m
Djupgående: 2,70 m
Bränsle: 64 000 liter
Vatten: 11 500 liter
Motorer: CATC32 ACERT 970kW@ 1.800rpm
Backslag: ZF mod. 3351
Generator: 1x Kohler 150EFOZDx 150ekW1 x Kohler 125EFOZDx