1 juni, 2015

Spännande tronskifte på Utö Swimrun

De 400 entusiastiska deltagarna på Utö Swimrun möttes av en rejäl utmaning i den vackra försommardagen i Stockholms skärgård. Vind, kallt vatten, vågor och spännande löparsektioner väntade de tävlande, som betade av totalt 39 km terränglöpning och simning i 9-12 gradigt vatten runt Utö och Ålö! Striden om täten var hård i alla tre klasserna herr, mix och dam, då många lag var ute efter att vinna en åtråvärd plats till ÖTILLÖ, VM i Swimrun, den 7 september. Snabbast runt banan var nykomlingarna Nicolas Remires (FRA) och Julian Dent (AUS) på tiden 3:56:48. De fenomenala segrarna i damklassen Caroline Holmqvist och Kristin Larsson var i mål nästan en kvart före vinnarna i mix-klassen Pär Kristoffersson och Fanny Danckwardt-Lillieström.

Två lag stred i rasande fart i täten runt hela banan men nykomlingarna Nicolas Remires (FRA) och Julian Dent (AUS) lyckades hålla swimrunveteranerna och fjolårsegraren Björn Englund med lagpartnern Oscar Olsson bakom sig hela vägen in i mål och vann med sex minuters marginal. Australiern Julian Dent är orienterare bosatt i Sverige och tävlade sitt första swimrunlopp. Lagkamraten Nicolas Remires körde sin andra tävling idag.

“Det gick precis som vi ville, vi följde vår strategi och höll takten hela vägen till mål. Vi har rekat här ute flera gånger före loppet och vill satsa på det här. Vi gillar verkligen konceptet med swimrun, du tävlar med en kompis och håller ihop hela vägen. Det är ett fantastiskt lopp, landskapet är magnifikt. Vi kommer att ha full fokus på swimrun nu”, säger segraren Nicolas Remires.

Med en militärövning på ön fick banan ritas om i sista sekund och slutligen blev den totala sträckan 39 km runt öarna Utö och Ålö, med 34,7 km terränglöpning och 4,3 km simning i det kalla skärgårdsvattnet. Alla deltagare tävlar i tvåmannalag. Man springer i sin våtdräkt och simmar i sina skor.

Multisporttjejerna Caroline Holmqvist och Kristin Larsson höll ett imponerande tempo och gick i mål på en total 12e plats och vann damklassen. Dessutom slog de första mixlag Pär Kristoffersson och Fanny Danckwardt-Lillieström.

Hiphop-artisten och mångsysslaren Petter deltog för andra året i rad med siktet inställt på ÖTILLÖ. Han tävlade i mixklassen med Jessica Thorelius och kom på 13e plats i mix på tiden 5:53:09.

“ag är otränad i år och det här var jobbigare än både ÖTILLÖ och Engadin Swimrun i fjol, som båda är tuffare tävlingar. Men jag tävlade med en fantastisk tjej Jessica Thorelius som drog mig på de långa löparsträckorna. Det är grymt kul med swimrun, jag är helt såld! Det är en sån komplett träningsupplevelse med vacker natur, simning, löpning och orientering i ett.”, sa Petter i målfållan.

Swimrun etablerar sig allt mer som sport både i Sverige och utomlands och i år tävlade 194 lag om två från 19 nationer på Utö Swimrun, kvaltävling till det prestigefyllda loppet ÖTILLÖ, som numera även är VM i swimrun. 250 lag var anmälda (maxgräns) och 194 lag dök upp på starten. Många lag är väl förberedda och satsar helhjärtat på swimrun under sommarensäsongen.

Åtta topplag i Utö Swimrun kvalar till ÖTILLÖ; topp 3 herr, topp 3 mix, topp 2 dam.
Topp 3 resultat Utö Swimrun den 31 maj 2015
Herrlag
1. Nicolas Remires (FRA) och Julian Dent (AUS) 3:56:48
2. Björn Englund (SWE) och Oscar Olsson (SWE) 4:02:45
3. Rasmus Regnstrand (SWE) och Niklas Vallenholm (SWE) 4:04:01
Damlag
1. Caroline Holmqvist (SWE) och Kristin Larsson (SWE) 4:32:26
2. Annika Ericsson (SWE) och Maria Edstedt (SWE) 4:41:25
3. Charlotta Nilsson (SWE) och Bibben Nordblom (SWE) 4:56:57
Mixlag
1. Pär Kristoffersson (SWE) och Fanny Danckwardt-Lillieström (SWE) 4:45:29
2. Johan Johansson (SWE) och Anna Schlosser (SWE) 4:51:35
3. Sanna Duvebrant (FIN) och Philip Berglöf (SWE) 4:54:50
Om Swimrun / ÖTILLÖ – VM i Swimrun
Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Originalet ÖTILLÖ är VM och världens längsta swimrunlopp. Känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen, består banan av 65 km terränglöpning på stigar, hala klippor, ospårad terräng och totalt 10 km simning i det kalla höstvattnet i Östersjön. Det är strömt och banan är lång. För att klara tidsbegränsningar och nå mållinjen före mörkrets inbrott kan du aldrig sluta röra dig framåt. ÖTILLÖ firar 10-års jubileum den 7 september 2015. I samtliga swimrunlopp tävlar man två och två, på grund av säkerhetsskäl men även för att främja den unika känslan att tävla tillsammans med en lagkamrat.

Info: www.utoswimrun.se

Foto: Nadja Odenhage och Erik Westberg / Utö Swimrun 15.