1 juni, 2015

Sena kvällar på Yran med Josefin Johansson och killarna från Lilla Drevet

Storsjöyran utvecklar nu festivalen till att vara mer än musik. ”Sen kväll på Yran” består av två omtalade och omskrivna standupföreställningar, ”Ömhet” med killarna från Lilla Drevet och ”Tjejgrejer” med Josefin Johansson

– Vi har förmånen att ha en bra teaterscen mitt i festivalområdet, och den vill vi utnyttja till att bredda festivalupplevelsen, säger Andréa Wiktorsson, bokningsansvarig på festivalen.

”Ömhet” är en standupföreställning med Kringlan Svensson och Ola Söderholm från Aftonbladet Kulturs populära podcast Lilla Drevet. Konferencier är Marcus Johansson.
Föreställningen har under våren turnerat för fulla hus i södra Sverige och kommer nu till Yran med en specialgjord festivalupplaga.

”Tjejgrejer” är Josefins Johansson första soloshow. En föreställning om grejer tjejer gillar, alltså killar och smink. Eller? Kvällen blir som henne själv – rolig, peppig och lite ekivok.
Jossan Johansson är komiker och artist som medverkat i bl a Intresseklubben, Det Stora Matslaget, Partaj, Robins, och Gabba. Hon driver också podcasten Crazy Town tillsammans med Kringlan Svensson från Lilla Drevet.

”Sen kväll på Yran” infaller varje festivalkväll efter midnatt.
-Det är då som kanske musikkvoten börjar bli fylld och fötterna ömmar. Då ska man kunna slinka in i Storsjöteaterns salong, sjunka ned i en fåtölj och bli en del av föreställningarna, säger Andréa Wiktorsson.

Storsjöyran genomförs i Östersund 31 juli-1 augusti. På festivalen uppträder bl a Sting (UK), Thåström, Timbuktu & Damn!, Zara Larsson, Seinabo Sey, Tomas Ledin, Teddybears, Raised Fist, Turbonegro, Anna Ternheim, Hello Saferide, Tove Styrke, Lorentz, Markus Krunegård, Joel Alme m fl – totalt nära 50 artister på sju scener.

Storsjöyran har anor från 60-talet och är den första musikfestival som hålls mitt i ett stadscentrum. Historik och annat som är bra att veta om Yran hittar du här.

Fakta om Storsjöyran

Storsjöyran startade 1983 i nuvarande form. Då var Yran den första musikfestivalen i Sverige med scener och restauranger uppbyggda mitt i ett stadscentrum. Nu är Yran är nu en av Skandinaviens största musikfestivaler som förutom själva festivalen också omfattar den tio dagar långa “Yranveckan”. Varje år uppträder runt 70 grupper på åtta scener. Över 1500 artister har uppträtt på Yrans scener och mer en miljon människor har besökt Storsjöyrans festivalkvällar.