28 maj, 2015

Team Vestas Wind tillbaka på banan

Team Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS) är tillsammans med Volvo Ocean Race flottan igen sedan igår. Detta nästan sex månader efter det att båten seglade rakt på grund i Indiska Oceanen. Nu är båten i fint skick igen och beredd inför starten från Lissabon. På kuppen har sponsorn fått massor av extra reklam och PR.

Många som följer den 41 år gamla seglingstävlingen gjorde bedömningen att det inte fanns någon väg tillbaka för det danska teamet i denna den tolfte upplagan. Detta efter att Vestas Wind seglade på revet Cargados Carajos mitt under pågående Leg 2 i Indiska Oceanen 29 november förra året.

Kollisionen blev kraftfull och mycket ödesdiger för teamet. Den vackert blå båten blev mycket allvarligt skadad.

Tvivlarna hade dock kraftigt underskattat vilken kapacitet Vestas och tävlingens organisatörer satt inne med. Tillsammans har de lyckats renovera och laga Volvo Ocean 65-båten enligt de strikta klassregler som gäller på bara fyra månader – halva tiden mot vad det tar att bygga en helt ny båt.

Lördagen 22 maj lämnade båten reparationsvarvet i italienska Persico för att land- och sjövägen transporteras till Lissabon med hjälp av Maersk Line och GAC. Hon anlände till Lissabon på onsdagsmorgonen.

Under de sista 50 km transporterades båten på lastbil över Vasco de Gama Bridge (den största bron i Europa) i Lissabon.

Nu återstår en finslipning med de sista detaljerna, ett arbete som pågår för fullt. Teamet planerar att segla igen för första gången med båten på lördag inför den långa kappseglingshelgen 4–7 juni, vilken inkluderar Lisbon In-Port Race 6 juni och starten av Leg 8, som går till Lorient i Frankrike.

– Vi har väntat på att den här dagen skulle komma länge nu. Det är ett bevis för alla inblandade att vi är tillbaka på allvar, säger Team Vestas Winds australiska skeppare, Chris Nicholson.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse när vi kommer tillbaka. Vi är bra motiverade och kommer att vara väl förberedda inför starten och de sista delseglingarna i racet.

Även norrmannen Knut Frostad, vd för Volvo Ocean Race, applåderar insatsen som gör att Team Vestas Wind är tillbaka i racet. De återstående seglingarna går till Lorient och därefter till Göteborg via ett pit-stop i Haag.

– Det har varit en otrolig insats av ett helt team för att få Vestas Wind tillbaka till startlinjen trots alla hinder längs vägen, säger han.

– Att få se Chris och hela teamet på startlinjen för Leg 8 blir ett av de mest minnesvärda ögonblicken för mig under sju år som vd för tävlingen, säger Frostad.