20 maj, 2015

Pend(el)båten E/S Sjövägen vinner Miljöpriset 2015

Tack vare minskade koldioxidutsläpp med upp till 152 ton per år tilldelas Miljöpriset 2015 i Stockholms läns landsting batteridrivna E/S Sjövägen. Miljölandstingsrådet Gustav Hemming (C) delade under tisdag den 19 maj ut priset till Rederi AB Ballerina.

E/S Sjövägen är ett nybyggt och batteridrivet elfartyg, som trafikerar Nybroplan-Nacka, med plats för 150 passagerare, 25 cyklar, 5 rullstolar och 5 barnvagnar. Pendelbåten ger en minskning av koldioxidutsläppen med 152 ton per år, jämfört med trafik i traditionell dieseldrift.

– Stockholms läns landsting bedriver ett offensivt miljöarbete som på flera områden är ledande i landet och under lång tid har vi vågat satsa på innovativa lösningar för miljön. Därför känns elbåten E/S Sjövägen, först i världen av sitt slag, som en utmärkt vinnare av Miljöpriset 2015, säger Gustav Hemming (C), miljölandstingsråd.

Årets miljöpris är det andra som landstinget delar ut och 41 inkomna bidrag har varit med i tävlingen. Prissumman, om 20 000 kronor, ska användas till att utveckla eller sprida idén.