Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt sex miljoner kronor för att minska skräpet längs Bohuskusten. Pengarna går till projektet ”Ren och attraktiv kust” där elva kommuner deltar. Målet är att både ta hand om ilandflutet skräp och att förebygga med fler och bättre papperskorgar och soptunnor vid stränderna.
Marint skräp har på bara några decennier blivit ett stort problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen men sedan
1 januari 2008 finns inget statligt stöd till städinsatser. Elva kommuner från Strömstad i norr till Göteborg i söder har därför gått samman för minska mängden marint skräp utefter Bohuskusten. I fjol gav HaV, drygt 1,9 miljoner kronor för att stödja deras arbete.
HaV väljer nu att fortsätta stödja projektet och ger bidrag på totalt sex miljoner kronor, fördelat över 2015 till 2018. Pengarna ska förutom strandstädning även gå till att bland annat utveckla den digitala strandstädarkartan som använts av kommunerna Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekil. Tanken är att den i framtiden ska kunna användas i hela Bohuslän.
Av de sex miljonerna fördelas 3,6 miljoner kronor till Strömstads kommun för att omfatta norra delen av Bohuslän och 2,4 miljoner kronor till Orust kommun för att omfatta södra delen av Bohuslän. Totalt beräknas projektet kosta 15,6 miljoner kronor.
HaV ger också 745 000 kronor till Marint centrum i Simrishamn för att projektet ”Fishing for litter” ska kunna fortsätta. Projektet handlar bland annat om att få yrkesfiskare att hjälpa till med att ta i land skräp som fastnar i deras fiskeredskap. Under fortsättningen av projektet är målet med “Fishing for Litter” att skapa ett självbärande och hållbart system för omhändertagande av avfall på fiskebåtar och i svenska fiskehamnar.
Källa och foto: HaV.