6 maj, 2015

GKSS-dueller i Volvo Spring Cup

Till helgen avgörs Volvo Spring Cup i Långedrag där två lag kommer att vinna var sin biljett till att delta i Stena Match Cup Sweden 2015. Bland de tävlande slåss lovande GKSS-talanger mot rutinerade matchracingseglare som den regerande världsmästarinnan Anna Östling.

Volvo Spring Cup fungerar som kvaltävling till Stena Match Cup Sweden och efter helgens tävling kommer två lag att gå vidare till tävlingen på Marstrand.

Bland de som deltar finns Team Anna Östling, regerande världsmästare i matchracing för damer, och Caroline Sylvans lag som är rankade sexa i världen på damsidan. Båda lagen slåss nu mot killbesättningarna om en startplats i Stena Match Cup Sweden.

– Vi har bra en möjligt att ta oss till Marstrand och vi är supertaggade på att ge oss in i helgens tävling, säger Anna Östling som har deltagit i Stena Match Cup Sweden tidigare när tävlingen haft en damklass.

Senast var 2013 då hon och laget slutade på tredje plats och under 2015 satsar de på den internationella matchracingserien för damer.

– Vi har saknat att tävla på Marstrand men nu hoppas vi få utmana herrarna i den öppna klassen, säger Anna.

Volvo Spring Cup avgörs först i en grundomgång där alla lag möter varandra och de som samlar flest poäng går därefter vidare till semifinal och final. Både det bästa svenska laget och det bästa utländska laget går vidare till världscupseglingarna på Marstrand men det står mer på spel. En nyhet i World Match Racing Tour, världscupen i matchracing, är att det går att plocka världscuppoäng även i mindre regattor som Volvo Spring Cup, och inte bara de stora tourtävlingarna.

De internationella lag som ställer upp i Volvo Spring Cup är Rasmus Viltofts team från Danmark och två norska lag med Martin Mehus och Martin Moe som skeppare. De får konkurrens från totalt sju GKSS-lag.

– Vi har ett starkt startfält, säger David Granath som är GKSS projektledare för Stena Match Cup Sweden. Det är extra kul att så många GKSS-seglare är med och det kommer att vara en derbykänsla i helgen. Det blir en väldigt öppen tävling där alla lag har goda chanser att ta sig vidare till Marstrand.

Volvo Spring Cup seglas 9 – 10 maj (klockan 0900-1700) med finalseglingar på söndag 10 maj. Stena Match Cup Sweden avgörs 29 juni – 4 juli på Marstrand och tävlingen är den största deltävlingen i World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar. Tävlingen på Marstrand har endast en Open Class som är öppen för både damlag och herrlag.

Startuppställning Volvo Spring Cup 2015:
Rasmus Viltoft (DEN)
Martin Mehus (NOR)
Martin Moe (NOR)
Jakob Wilson (SWE)
Patrik Sturesson (SWE)
Victor Abenius (SWE)
Kim Kling (SWE)
Måns Holmberg (SWE)
Anna Östling (SWE)
Caroline Sylvan (SWE)