1 maj, 2015

Seglinglandslaget har medaljvittring

Uttagningsreglerna för OS-seglarna är nu beslutade. Man skall vara bland de åtta bästa nationerna i världen för att få en biljett av Sveriges Olympiska Kommitté. Men för seglarna är det medaljer som räknas.

För en knapp vecka sedan tog Josefin Olsson en bronsmedalj i Laser Radialklassen på världscupen i franska Hyères. Jesper Stålheim som också hade chans att ta medalj, slutade på en fjärdeplacering i Laser. Två resultat som ger mersmak och medaljvittring inför kommande OS. Men det finns många fler i seglingslandslaget som knackar på dörren. Bland dessa återfinns bland annat gamla OS rävarna Johan Molund och Sebastian Östling som precis startat en satsning med mycket goda resultat på kort tid i 470 klassen. Bland annat en niondeplats på ovannämnda världscuptävling. På sommarens tävlingar gäller det för seglarna att visa på toppresultat för att få en tidig uttagning och därmed kunna fokusera på OS-uppladdningen.

– Fredrik Lööf/Max Salminen, Rasmus Myrgren och Daniel Birgmark var tre besättningar som kom till London OS 2012 med erfarenhet av tidigare strid om OS-medaljer. Det är klart att vi saknar den erfarenheten i detta laget men samtidigt fick vi till en offensivare inställning i laget under förra OS satsningen som nu håller i sig. Segling har tagit medaljer på väldigt många OS historiskt och vår ambition har inte sänkts, säger Svenska Seglarförbundets förbundskapten, Magnus Grävare.

Seglarnas OS-uttagning i punktform

• Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Seglarförbundet har gemensamma kriterier för OS uttagning.
• För att komma med i OS-truppen skall klassen skall ha tagit en nationsplats (kvalgräns) på något av Internationella Seglarförbundets nationskval. Fem klasser har svensk nationsplats (se nedan).
• För att besättningen skall tas ut skall besättningen också vara bland de åtta främsta nationerna i världen.
• Målsättningen är medaljer. Om flera besättningar uppnått kraven tas den besättning ut som anses ha störst chans att ta OS medalj.
• Besättningar på medaljnivå skall tas ut så fort som möjligt för bästa förberedelse. Tidigaste uttagning sker i slutet av 2015.

SWE Sailing Team maj 2015:

470 (herr) – SWE har Nationsplats
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS
Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS

49er (herr)
Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS
Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS
Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS

49erFX (dam) – SWE har Nationsplats
Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS
Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

Finnjolle (herr) – SWE har Nationsplats
Björn Allansson, GKSS
Max Salminen, GKSS

Laser (herr) – SWE har Nationsplats
Emil Cedergårdh, GKSS
Jesper Stålheim, KSSS

Laser Radial (dam) – SWE har Nationsplats
Josefin Olsson, KSSS

Info: http://www.svensksegling.se/Elitsegling/SWESailingTeam1/SWESailingTeam/

Den 1-3 maj pågår GKSS Olympic Class Regatta i Långedrag där landslagsseglarna deltar.

Bilden: SWE Sailing Team, det svenska landslaget i segling, samlades idag hos GKSS i Långedrag. Foto: Stefan Rahm/SSF.