28 april, 2015

Topprankad trio till Lysekil Women’s Match 2015

Världens tre högst rankade kvinnliga matchracingskeppare är klara för seglingarna i Lysekil Women’s Match, den 3 – 8 augusti; danska Camilla Ulrikkeholm, hemmaseglaren Anna Östling (f d Kjellberg) och amerikanskan Stephanie Roble. Världsettan Ulrikkeholm är mångårig titelförsvarare i Lysekil och kommer för att ta sin femte raka titel:

– Vi är samma besättning som de senaste åren och ska göra allt vi överhuvudtaget kan för att vinna igen. Andraplatsen räknas inte, deklarerar danskan.

Med drygt tre månader kvar tills årets upplaga av Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen i 2015 års WIM Series, börjar startfältet nu utkristalliseras. Arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar känner av ett starkt intresse från världens främsta kvinnliga rorsmän inom matchracing:
– Det är kul med så högt tryck från seglarna. Att topp tre på världsrankingen redan är klara är fantastiskt, och resten av världseliten står på kö. Årets stora intresse från seglarna är ett kvitto på att vi fortsatt rankas som den främsta tävlingen, säger projektledaren Anna Holmdahl White, och lovar att fler namn ska offentliggöras inom kort.

Anna Östling hade en fin säsong i fjol och nominerades efter sin VM-titel i matchracing till Jerringpriset. I Lysekil tappade dock den regerande världsmästarinnan finalen till Ulrikkeholm efter fem finalmatcher på oerhört hög nivå, så hon vill förstås gärna revanschera sig i årets tävling. Att stå högst på pallen när 2015 års WIM Series summeras efter de fyra deltävlingarna i Danmark, Sverige, USA och Korea, är ett annat av säsongens mål för Östling & Co.

Även Stephanie Roble, som snöpligt missade fjolårets semifinal i Lysekil med liten marginal, är sugen på revansch. Roble är professionell seglare med guld i Etchells-klassen i både VM och i amerikanska mästerskapen 2014. Tillsammans med fjärdeplatsen i WIM Series och ett VM-brons i matchracing, bidrog det till att hon utsågs till Rolex Yachtswoman of the Year i USA 2014.

Toppnamnen är väldigt viktiga, men Anna Holmdahl White poängterar att man också jobbar för att säkra återväxten inom matchracing:
– Vi valde ju tidigare i år att ge ett wildcard till helt nya Team X, med 18-åriga skepparen Johanna Bergqvist från Göteborg, påminner hon.

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som nästa gång arrangeras 3 – 8 augusti 2015 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2015 i Danmark, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 40 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Carpe Diem Beds of Sweden och Svitzer är partners.