23 april, 2015

Ett flytande bibliotek kommer lastat

Nu drar bokbåten ut i skärgården. Bokbåtssveckan är här och flera av bryggorna i Värmdö skärgård kommer få besök.

Bokbåten är ett flytande bibliotek som ger sig ut i skärgården en vecka varje höst och vår till 24 bryggor på 23 olika öar för att låna ut böcker till dem som bor där. De öar som har förskolor och skolor får extra långa besök.

– Tack vare Bokbåten får vi även en chans att träffa våra låntagare ute på öarna, säger Ann-Helen Johansson, chef för Värmdö bibliotek.

Det flytande biblioteket rymmer 3000 böcker och innehåller alltifrån poesi till romaner till deckare och faktaböcker inom olika ämnen. Det mesta är tryckt litteratur men det finns även en del ljudböcker. I år befinner sig poeterna Bengt Berg och Gunnar Svensson ombord för att göra uppläsningar för länets skärgårdsbor.

Bibliotek för alla
Om öborna har önskemål om speciella böcker går det att mejla Bokbåten i förväg. Böckerna får man sedan låna tills båten kommer tillbaka några månader senare.

Bokbåten är ett flytande bibliotek som drivs av Regionbibliotek Stockholm i samarbete med skärgårdskommunerna Norrtälje, Österåker, Värmdö och Haninge. Enligt bibliotekslagen ska folkbiblioteken vara tillgängliga för alla som bor i en kommun.