16 april, 2015

Vestas Wind snart i segelklart skick

Snart är Team Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS) redo för att delta i Volvo Ocean Race igen efter den olyckliga grundstötningen. Den danska båten har reparerats för att kunna slutföra de sista etapperna av Volvo Ocean Race 2014-15.

Team Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS) shore manager Neil Cox har beskrivit hur tacksam han är för de insatser som redan har gjorts för att få båten i segelklart skick. Han är optimistisk för chanserna att få båten tillbaka i tävlingen i tid.

Det var 29 november förra året som teamet allvarligt skadade sin båt under segling i Leg 2. Båten kolliderade med ett rev i Indiska Oceanen, varifrån båten hämtades till ett reparationsvarv i Bergamo i Italien.

Planen är att båten ska vara med igen i tävlingen vid starten från Lissabon, där båtarna i Volvo Ocean Race gör ett stopp i månadsskiftet maj och juni. Enligt planen går starten igen från Lissabon 6 juni för att senare gå i mål i Lorient i Frankrike.

Vestas Wind har fått sor hjälp av flera av sina partners för att bli klara och kunna vara med igen. Bland andra har Maersk Line och sponsorer som GAC & GAC Pindar sett till att båten kom till reparationsvarvet via Malaysia.

För tillfället har båten fått tillbaka sitt däck och båten är uttagen från den form som den har ståt i under reparationen av de omfattande skadorna. Till kuriosa hör att det enda större föremål som försvann ur båten de dygn den stod på revet var Volvo Penta dieselmotorn, som någon behövde…

Även det mesta av båtens struktur är återuppbyggt medan en rad detaljer återstår.

För båtarna som är på plats i Brasilien fortsätter arbetet enligt plan. Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) har fått sin nya mast och båten beräknas bli klar till lördagens Team Vestas Wind Itajaí In-Port Race.

Övriga team hade endast mindre reparationer att ta hand om.