10 april, 2015

Höga insatser för Dongfeng i Volvo Ocean Race

Insatserna är höga för teamen i Volvo Ocean Race 2014–2015. Nu gäller det för Dongfeng Race Team att de får båten reparerad och transporterad till starten i Itajaí i tid för att kunna vara med på nästa etapp.

Den nya masten har redan anlänt och Dongfengs båt är beräknad att anlända till Itajaí på måndag kommande vecka. Därmed bör besättningen hinna trimma in allting ombord inför In-Port Race och starten, som sker i slutet av nästa vecka. Den nya riggen har installerats på halva tiden som det normalt tar med ett sådant arbete.

Kinesiska Dongfeng Race Team med svensken Martin Strömberg ombord och Charles Caudrelier/FRA som skeppare var tvungna att dra sig tillbaka från förra delsträckan 1 april efter att en del av masten skadats ordentligt cirka 200 Nm från Kap Horn.

Besättningen fick gå i nödhamn i Ushuaia i Argentina. En del av besättningen plus markbesättningen och en del extra seglare från Kina håller för tillfället på att segla båten till Itajaí.

Teamet räknar med att ha en helt återställd båt igen till starten av Leg 6, som går till Newport, Rhode Island, i USA 19 april.

Om de inte lyckas innebär det slutet för hela projektets satsning, enligt teamchefen Bruno Dubois (BEL).

I bästa fall anländer båten till Itajaí på måndag. Besättningen har rapporterat att de har mindre än 1 000 Nm kvar till målet i sydöstra Brasilien.

Under tiden flygs en ny mast in från Dubai via Amsterdam till São Paulo i Brasilien. Därifrån kommer den att transporteras till Itajaí.

När masten väl är på plats återstår en hel del arbete med riggningen etc. detta tar normalt en vecka, särskilt efter den tuffa seglingen från Auckland i Nya Zeeland som båten har varit med om.

Förhoppningsvis kommer båten att vara redo till Team Vestas Wind Itajaí In-Port Race, som seglas lördag 18 april.