Själslig ensamhet. Längtan efter närhet. Den otyglade sexualitetens pulserande lust. Sjöfararnas ständiga dilemman medan de färdas över haven. Nu visas utställningen ”Sex and the Sea” på Sjöhistoriska museet. Framtagen av konstnären Saskia Boddeke och filmregissören Peter Greenaway.
Sedan urminnes tider har sjömannen färdats över haven och ofta varit hemifrån under långa tider. Mycket av det som uppstår i en sådan situation går att hantera, men att stänga av sin sexualitet är inget människan klarar av.
Detta är något som utställningen Sex and the Sea utforskar. En utställning som ursprungligen är framtagen för Rotterdams maritima museum och som nu visas på Sjöhistoriska museet.
– Utställningen rör sig mellan sjömännens fantasier under långa resor och det som faktiskt väntar i hamn, mellan livet hemma och livet till havs, mellan stora känslor och fysiska behov, förklarar Hans-Lennart Olsson som är chef på Sjöhistoriska museet.
Det bärande inslaget i utställningen är den konstfilm som är gjord av den holländska konstnären Saskia Boddeke och den brittiske filmregissören Peter Greenaway. I filmen berättar framförallt ett antal sjömän om sina erfarenheter från livet till havs. En tillvaro som kan upplevas som främmande.
– Genom att visa utställningen vill vi få besökarna att reflektera över normer. Styrs de av vad som är lagligt eller inte eller av det sociala sammanhanget? Långt bort från hemmet kanske andra värderingar härskar, säger Hans-Lennart Olsson.
Saskia Boddeke berättar att männen i filmen talade väldigt rakt och ärligt om sina sexuella erfarenheter under intervjuerna, något som hon tycker är bra.
– Jag ser mig själv först och främst som en artist och det är viktigt för mig att besökarna känner att de har fått vara med om en stark upplevelse. Om de håller med om det som visas eller inte bryr jag mig egentligen inte om – så länge de blir berörda, säger hon.
Enligt en enkät från Sjöfartstidningen har tre av fyra kvinnliga sjöfartsstudenter utsatts för sexuella trakasserier. Detta är också något som museichefen menar att utställningen på sitt sätt belyser eftersom den visar upp en klassiskt manlig bild av sexualiteten.
– Sjöhistoriska vill vara en mötesplats och plattform för fortsatt öppen diskussion om identitet, sexualitet och genus, säger han.
Sjöhistoriska museet i Stockholm är ett statligt museum för handelssjöfart, marinarkeologi, fritidsbåtar, Östersjöfrågor och andra maritima teman. Tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum ingår vi i myndigheten Statens maritima museer.
Info: www.sjohistoriska.se