1 april, 2015

Dongfeng drar sig ur femte etappen av Volvo Ocean Race

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team drar sig ur den femte etappen i Volvo Ocean Race efter mastbrottet. De kommer nu att motorsegla till etappmålet Itajaí i Brasilien.

Dongfeng Race Team bröt masten i måndags och sökte därefter nödhamn i Ushuaia, Argentina, dit de anlände igår. Under natten meddelade laget att de inte kommer att försöka återuppta etappen utan istället avbryter för att ta sig för segel och motor till Itajaí. Det kinesiska laget kommer att fortsätta tävla i Volvo Ocean Race i nästa delsträcka.

Dongfeng övervägde att återuppta etappen genom att stabilisera den skadade riggen och segla runt Kap Horn för att sedan gå i mål i Itajaí som sista båt. De skulle då fått sex poäng men eftersom de nu drar sig ur etappen kommer de att tilldelas åtta poäng. Martin Strömbergs lag toppade tabellen tillsammans med Abu Dhabi Ocean Racing inför den femte etappen men kommer nu tappa ett par placeringar.

– Även om vi hade velat försöka vinna två poäng är det mer värt att få tid till förberedelser inför nästa etapp, säger Martin Strömberg.

– Vädret är inte fördelaktigt för att återuppta etappen utan talar istället för att avbryta. Vi lagar riggen så mycket vi kan eftersom det trots allt går fortare att segla båten till Itajaí än att bara köra motor.

I en officiell kommentar säger Dongfeng Race Team:
”Att återuppta etappen, vilket hade inneburit att båten skulle ta sig till den plats i mynningen av Beaglekanalen där motorn startades igår för att sedan segla söderut och runda Kap Horn, hade varit för riskabelt. Speciellt eftersom rigg och segel inte är fullt dugliga för kappsegling.”

Dongfeng Race Team kommer att lämna Ushuaia ikväll och transporten till Itajaí beräknas ta 10–12 dagar. När de anlänt dit kommer de att ersätta den skadade masten och montera en ny rigg på båten inför nästa delsträcka. Den sjätte etappen i Volvo Ocean Race 2014–15 startar 19 april och går från Itajaí till Newport, Rhode Island i USA.

Svenskbåten Team SCA kommer under dagen att runda Kap Horn. De ligger nu över 700 Nm efter täten på grund av att de haft problem med ett trasigt försegel.

Abu Dhabi höll under morgonen kvar sin knappa ledning över Team Alvimedica som ligger tvåa. De fyra båtarna längst fram i fältet ligger inom 30 Nm vilket bäddar för en spännande avslutning på tävlingens längsta etapp. De första båtarna väntas nå Itajaí 5-6 april.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.