Från och med 1 april är det förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut sitt toalettavfall i havet. Förbudet gäller i hav, sjöar och inre vattendrag. Det gäller alla fritidsbåtar, utom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas.
Istället ska tanken tömmas vid en toatömningsstation i land så att avfallet kan tas om hand i reningsverken. Genom att inte släppa ut toalettavfallet minskar övergödningen av våra vatten.
Kustbevakningen övervakar redan idag att utsläpp av olja eller andra farliga ämnen inte sker i havet. Enligt lagen likställs toalettavfall med sådana farliga ämnen.
– Till listan över utsläpp som är olagliga, fogas nu även toalettavfall. Skulle vi under vår ordinarie patrullering upptäcka toautsläpp från fritidsfartyg, är vi skyldiga att utreda om ett utsläpp skett till följd av ett brott enligt Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg, säger Kent Edlund, handläggare och förundersökningsledare på Kustbevakningens huvudkontor.
Finns en misstänkt utsläppskälla lämnas ärendet sedan över till åklagare.
Kustbevakningen har inget tillsynsansvar, vilket innebär att vi inte har i uppgift att inspektera de anordningar som finns ombord på fritidsbåtar för att ta hand om avfallet.
Du som vill veta mer om reglerna, och om var du kan lämna ditt avfall, läs mer på Transportstyrelsens webbplats: www.transportstyrelsen.se/toa.