30 mars, 2015

Lyxig yacht med miljövänliga lösningar

Miljövänligt är inte det första man tänker på när man ser en stor lyxyacht. Men faktum är att Taiwanbaserade Kha Shing Enterprises lyckats göra en miljövänlig version av sin senaste yacht, Monte Fino ecHo 85.

Det här är en lyxig longdistansbåt, som lämnar ett ovanligt litet avtryck miljömässigt. För att optimera bränsleförbrukningen och ge kapten mesta bästa kontroll över sin båt har yachten försetts med ett effektivt och synkroniserat framdrivningssystem från Twin Disc.

Teamet hos Humphreys Yacht Design specificerade båten får Cummins QSM 11 dieselmotorer tillsammans med Twin Discs pålitliga QuickShift MGX 5095SC marina transmissioner och ett EC 300 Control System. Detta gör att den 90 ton tunga ecHo 85 to når optimala 12 knops marschfart med väldigt låg bränsleförbrukning.

Med 26,2 m längd är lågfartsmanövreringen särskilt kritisk när vind och tidvatten ligger på. Med ett Express Joystick System (EJS) och proportionerlig hydrauliska bog- och akterpropellrar från Twin Disc rör sig ecHo 85 enligt kaptenens direktiv i alla riktningar. EJS-systemet tillåter fingertoppsmanörar med endast försiktiga knapptryckningar.

Kha Shing Enterprises har använt sig av Twin Disc produkter i många år. Kunderna litar på dem för at tde är tillfärlitliga och det finns service på väldigt många platser. Nyheten på ecHo 85 är att detta är det första projekt där varvet har använt sig av en komplett lösning med Twin Disc.

Monte Fino ecHo 85 är certifierad av Royal Institute of Naval Architects GREEN PLUS, vilket grundar sig på yachtens totala miljöpåverkan. Det omfattar bland annat emissioner, gråvattensutsläpp, isolering och energiåtgång.

Det här är dock ingen spartansk yacht. Inredningen har moderna linjer med valnötsträ och många ljusinsläpp. Yachten har ett skrov som lämpar sig för världsomsegling och en känsla av high-tech i alla tekniska lösningar.

Taiwan-baserade Kha Shing Enterprises har byggt yachter i tre decennier. Allt från högkvalitets lyxyachter till långfärdsyachter, Den exklusiva serien Monte Fino omfattar modeller på 19–37 m.

Info: www.khashing.com.tw