26 mars, 2015

Lägre kostnader ska rädda America’s Cup

De skyhöga kostnaderna för att delta har gjort America’s Cup till en av världens mest laddade rikemansklubbar. Nu har organisatörerna av 2017 America’s Cup visat hur man kan minska kostnaderna dramatiskt, främst genom att ta fram en mindre båt.

– Efter att ha sett över prototyperna till den nya båten AC45 och testat i flera månader är det helt klart att det blir mycket lägre kostnader om vi tävlar i mindre båtar 201. Vi skulle radikalt kunna minska kostnaderna utan att offra något på dramatiken eller design, konstruktion och den idrottsloga utmaningen i America’s Cup, säger Commercial Commissioner Harvey Schiller.

– Vi har ansvaret att tänka på vad som är bäst även i det långa loppet för America’s Cup. Att segla i en mindre båt 2017 och i framtiden är ett stort steg i rätt riktning.

De nuvarande kostnaderna för att hålla ett team i America’s Cup är mycket för höga även med en båt som AC62. Förändringarna till en mindre båt har diskuterats sedan slutet av förra året, då alla inblandade möttes vid ett möte i London. Vid den tiden var det bara ORACLE TEAM USA och Emirates Team New Zealand som föredrog en mindre båt.

– Nu när teamen har sett de nya båtarna in action är det en klar majoritet som vill ha den här förändringen.

Båtfarten i den nya båten är förväntad att bli jämförbar med i den senaste upplagan av America’s Cup tack vare nya framsteg inom design.

– Det här blir en stor förändring, men det är nödvändigt om vi ska skapa ett uthålligt America’s Cup även för framtiden, säger Sir Ben Ainslie, skeppare och teamchef för Ben Ainslie Racing.

– De här båtarna kommer att reducera kostnaderna väldigt mycket, men ändå innebär en rejäl utmaning för både seglare och designers.

– För Team France blir det här en ny möjlighet. Vi kan skapa ett väldigt tävlingskraftigt team för ungefär halva budgeten mot tidigare. Med den mindre båten kan vi klara oss med en budget på 15–20 MEURO för att kunna vinna America’s Cup, säger skepparen Franck Cammas.

Även svenska Team Artemis håller med.

– De här förändringarna kanske hjälper en del av de nuvarande teamen att bli mer tävlingskraftiga, men det är helt klart att det handlar om framtiden för hela America’s Cup, säger Iain Percy, team manager för Artemis Racing.