26 mars, 2015

20 Mkr mer till havs- och vattenmiljö

Det blir ökade satsningar på skötsel och skydd av svensk natur i regeringens vårbudget. I den kommande vårändringsbudgeten förstärker regeringen satsningarna på svensk natur med 430 Mkr. Havs- och vattenmiljöer får 20 Mkr mer, totalt 687 Mkr.

I ett naturrikt land som Sverige är det lätt att ta våra skogar, fjäll och vatten för givna men skötsel och vård är en förutsättning för att dessa upplevelsevärden ska finnas kvar. I våra skogar finns nära 900 hotade arter. Livsmiljöer har förändrats så pass mycket att vart tjugonde djur-, växt- och svampart riskerar att dö ut, exempelvis fjällräven som idag klassas som akut hotad.

Friluftsliv är den aktivitet som lättast motiverar människor till ökad fysisk aktivitet. Många hälsorelaterade livsstilar och beteenden grundläggs under ungdomsåren, och friluftsliv är inget undantag. Fysisk aktivitet är relaterat till såväl fysisk som psykisk hälsa. Enligt rekommendationer från WHO ska barn och unga vara fysiskt aktiva minst en timme om dagen. Andelen som uppnår detta är fortsatt liten och också mindre bland flickor än pojkar i alla åldrar.

Regeringen ökar i vårändringsbudgeten för 2015 investeringarna i skydd av värdefull natur med 250 mnkr. Det innebär att skyddet för biologisk mångfald utökas, flera naturskogar kan skyddas och flera marina reservat kan inrättas. Regeringen föreslår en ökning av anslagen till skötsel av värdefull natur med 110 mnkr i år. Anslaget har under flera år legat på ungefär samma nivå. Samtidigt har antal naturreservat ökat kraftigt. Regeringens förslag möjliggör välbehövliga satsningar på ledsystem i fjällen, reservatskötsel, information och fler broar på populära vandringsleder. Även den marina miljön får ett tillskott på 20 mnkr för 2015 så att arbetet med att skydda havsområden och fiskarter kan förstärkas, bland annat genom att flera marina reservat inrättas.

Totalt föreslår regeringen en budgetförstärkning med 430 mnkr till svensk natur för innevarande år. I denna summa inkluderas även ökade anslag med 50 mnkr till myndigheter och arbete för en friskare miljö. Under mandatperioden kommer satsningarna på natur och havsmiljö att öka med sammanlagt 4,3 miljarder.

Specifikation av ändrade ramar för utgiftsområden och ändrade anslag 2015 (alla belopp anges i miljoner kronor)
Allmän miljö- och naturvård, UO20 Anvisat anslag

Förändring av anslag Ny anslagsnivå
1:3 Åtgärder för värdefull natur 650 110 760
1:16 Skydd av värdefull natur 715 250 965
1:12 Åtgärder för havs- och vattenmiljö 667 20 687