26 mars, 2015

Seapilot leder utvecklingen för framtidens navigering

Danmarks Geodatastyrelse har beslutat att införa en ny modell för licensiering av sjökort vilket innebär att Seapilot kan bli första appen som presenterar officiella sjökortsdata för fritidsbåtar.

Seapilot har varit en del i ett testprojekt där Danmarks Geodatastyrelse avser införa en ett nytt sätt att licensiera sjökorten som kommer att gynna fritidsbåtslivet. Med detta sätter man en ny standard tillsammans med Norge och Sverige för sjökortsdata och säkerhet för fritidsbåtar.

Danmark formaliserar standarden för licenshantering då de har hårdare formella krav på vilken typ av utrustning som krävs ombord, till skillnad från Sverige. Beslutet innebär att det i Danmark kommer att bli tillåtet att använda en mobil enhet med Seapilot installerat som främsta navigationshjälpmedel så länge den är uppdaterad.

Seapilot kan då bli den första licensierade appen som presenterar officiella sjökort i Danmark till att börja med.

Målet med licensieringen är att främja säkerhet på sjön genom att tillhandahålla uppdaterade digitala sjökort som alternativ till papperssjökort.

– Vi på Seapilot tycker att det är viktigt att det uppmärksammas hur viktigt det är att alltid ha uppdaterade sjökort och kommer med glädje ansöka om att bli distributör av Danmarks officiella sjökort, säger Jens Johansson, VD True Heading AB.

Som exempel var det ca 2600 ändringar i de Norska sjökorten och i de Svenska sjökorten ca 2700 ändringar under 2014 vilket tydligt framhäver vikten av att uppdatera sjökorten kontinuerligt.