20 mars, 2015

Heesen Yachts levererar 50 m customyacht

Holländska Heesen Yachts har levererat ännu en riktigt fin yacht, den 50 m långa M/Y Sibelle. Hon är en customyacht, det vill säga helt kundanpassad, på 500 ton och byggd med både skrov och överbyggnad i aluminium.

Båten har redan testats ordentligt på Nordsjön. I vågor på mellan 0,5 och 1,0 m och kraftig vind överträffade M/Y Sibelle de kontrakterade prestanda för och manövrerbarhet samtidig som ljudvolymen ombord också uppfyllde specifikationerna.

– Det här är den första yachten i sitt slag. Hon är byggd med ett ”Fast Displacement Hull” med en radikal design som bland annat omfattar den vertikala stäven som är typisk och ett önskemål från ägare, säger Perry van Oossanen, naval architect.

– Kunden har verkligen tänjt på gränserna för yacht design. Att se alla önskemål bli så bra i slutändand efter fem års arbete och bygge känns bra. Alla vi på Van Oossanen Naval Architects är stolta över att få ha varit en del av detta projekt.

Det mest anmärkningsvärde efter testkörningarna är yachtens bränsleförbrukning. Vid toppfart (19 knop på GPS) förbrukar hon 600 liter i timmen och vid marschfart (15,1 knop) endast 220 liter i timmen.

M/Y Sibelles designbevisar också att high speed cruising kan uppnås utan att ge efterkall på lyx eller prestanda.

För den yttre designen svarar Frank Laupman från Omega architects tillsammans med Mikhail Labazov och Andrei Savin från Architectural Bureau A-B Studio.