4 mars, 2015

S/y Thindra satsar på seglande tjejer

En båt fylld med bara tjejer. Det är vad charterföretaget s/y Thindra hoppas på när de presenterade sitt nya reseprogram för Karibien vintern 2016.

– Drömmen är att även ha en helt kvinnlig besättning när vi seglar över Atlanten i ARC 2016, säger Margareta Einarsson, sälj- och marknadsansvarig för s/y Thindra.

Sedan 2007 har s/y Thindra bedrivit seglingscharter, och många resor har det blivit. Något som noterats är att båtens kvinnliga gäster inte var lika delaktiga i själva seglingen av Swan 59:an.

– Trots att kvinnorna är mycket seglingsvana och kompetenta så deltar de i liten utsträckning under själva seglingarna. Det blir i stället en traditionell uppdelning av de vardagliga sysslorna ombord. Männen hissar segel, styr Thindra och angör bryggor. Kvinnorna fixar frukost, lunch och håller ordning i båten, berättar Margareta Einarsson.

Hon har ingen förklaring till varför uppdelningen av sysslorna blir på det sättet men drar en jämförelse med grillning under sommaren.

– Kvinnor står generellt bakom det mesta av matlagningen under året, förutom sommartid när det ska grillas då tar männen plötsligt över. Det är som om det av tradition skulle vara en manlig syssla, och så blev det även med seglingen på Thindra.

Med dessa erfarenheter i bagaget vill nu s/y Thindra få till en förändring och har därför arrangerat en 12-dagars segling i Karibien vilken riktar in sig på seglingssugna tjejer.

– Med endast tjejer ombord så blir det per automatik att de får ta ett större ansvar med seglingens alla aspekter och med en kvinnlig skeppare vid rodret tror vi att tjejerna kommer att bli inspirerade och våga ta för sig mer, säger Margareta Einarsson.

Tjejseglingen i Karibien är för s/y Thindra lite grann ett test för att se hur pass stort intresset för tjejseglingar är. Arrangören är beredd att direkt ändra på sitt nuvarande program och utöka antalet tjejseglingar om det visar sig att intresset blir stort.

Det finns även fler tankar bakom s/y Thindras första tjejsegling i Karibien.

– Ja, när vi började planera vårt schema i höstas då hade vi planer på att erbjuda en Atlantöversegling i ARC 2015 till enbart tjejer. Vi kunde tyvärr inte genomföra idén redan nu till hösten men till ARC 2016 tänker vi ha en helt kvinnlig besättning ombord på Thindra när vi korsar Atlanten. Det är vår dröm och vårt mål. Så finns det kvinnor som lockas av ett mer krävande äventyr som ARC innebär, då tar vi emot intresseanmälningar redan nu, säger Margareta Einarsson och fortsätter:

– Vi ska även delta i World ARC med start i januari 2017 och tänk om vi då skulle kunna få ihop ett gäng tjejer som vill segla med oss över Stilla Havet till exempel. Det vore riktigt kul.

En annan nyhet som s/y Thindra kommer att presentera inom kort är att alla kunder, under några av de planerade seglingsperioderna, ska kunna erbjudas en RYA-utbildning som till exempel Competent crew, Day skipper och Coastal skipper med mera.

– Våra skeppare är RYA-instruktörer och de hjälper då till med den praktiska delen av utbildningarna under våra seglingar. Den teoretiska delen kommer gästerna att få ta del av över nätet. Så dessa seglingar kommer att bli en kombination av nöjes- och utbildningscharter, säger Margareta Einarsson.
Foto: Paulina Holmgren och privat

Fakta om tjejseglingen
Tid: 29 februari till 12 mars 2016.
Plats: Port Louis Marina, Grenada – Rodney Bay Marina, St Lucia i Karibien.
Pris: 13 000 kr per person. Rabatt på 20 procent om Thindra hyrs ut till en grupp. Kvinnlig skeppare.

Fakta om s/y Thindra
• En Swan 59 från Piteå.
• Erbjuder sedan 2007 seglingscharter året runt i Medelhavet, Karibien och över Atlanten.
• Planerar deltagande i World ARC 2017.
• Thindra går även att hyra som vandrarhem under de perioder då hon inte är uthyrd för charter.
• Mer information om s/y Thindra kan ni hitta på deras hemsida, www.thindra.se.

Tekniska fakta
Båttyp: Swan 59
Byggd: 1991 av Nautor Swan i Finland
Design: German Frers
Längd: 17,98 meter
Bredd: 5 meter
Draft: 3,35 meter
Vikt: 31 ton
Mast: 25 meter
Vattentank: 1 000 liter
Dieseltank: 800 liter
Motor: Yanmar 150 hk
Generator: 12 kW
Water maker: 120 liter/tim
Layout: Fyra kabiner, varav tre är gästkabiner. 6–7 gästbritsar. Salong, skeppskök, navigeringsplats.
Info: www.thindra.se