4 mars, 2015

”Magisk pinne” mot beväxning på båtens botten

Professor Hans Elwing vid Göteborgs Universitet jobbar oförtrutet vidare med att lösa beväxningsproblemen på våra fritidsbåtar. Den senaste uppfinningen kallar han själv ”Professor Elwings Magiska Pinne” och den är patentsökt.

Hans Elwing kommer i sitt föredrag vid Svenska Båtunionens miljökonferens på Allt för sjön kommande helg närmare presentera det som nu är känt som ”den magiska pinnen”, ett helt nytt medel för att bekämpa beväxning på båtbottnar. Hans Elwing har under drygt 20 år forskat kring biocider som bl a använts inom jordbruket och som är godkända för detta ändamål. Med sitt nya ”magiska” pulver vill professor Elwing få bort koppar ur bottenfärgerna.

Det handlar om en pipett, monterad på en träpinne. I pipetten finns en ytterst liten dos av det hemliga ämne som Elwing forskat fram och som visat sig vara mycket effektivt då det gäller att hålla havstulpanerna från båtskrovet. Båtliv har under flera somrar testat ämnet på en båt och kan bekräfta effekten.

– Jag kommer aldrig att avslöja ämnet i detalj, säger professor Elwing till Båtliv. Jag kan emellertid säga så mycket att alla ingående ingredienser är tillåtna för användning som bekämpningsmedel inom jord- och skogsbruk i hela EU, USA, Japan, Indien, Australien och de flesta andra länder.

Dosen i pipetten är mindre än 0,1 procent av den färdiga blandningen i en vanlig giftfri bottenfärgsburk. Därmed är det möjligt att den inte behöver registreras på Kemikalieinspektionen.

Någonstans mellan 200 och 300 kr kommer pinnen med att innehåll att kosta i handeln.

Hans Elwing tror att detta preparat så småningom gör koppar onödigt i våra bottenfärger.
Text: Lasse Bengtsson