2 mars, 2015

Miljövänlig, kostnadseffektiv och mobil båtbottentvätt

Traditionell tvätt av båtbottnar med högtryckstvätt utan att ta hand om miljöfarligt restavfall i samband med båtupptagning är inte längre godkänt. Mot bakgrund av de nya riktlinjerna behöver nu alla hamnar där båtar målade med biocidfärg tas upp installera båtbottentvätt, för att minimera utsläpp av miljöfarliga ämnen.

Likaså behöver bottentvätt av båtar utan biocidfärg tvättas över hårdgjord yta.

Med Hullwasher 6000 har företaget Ekowasher tagit fram en kostnadseffektiv lösning för miljövänlig båtbottentvätt. Det är ett slutet bottentvättsystem där vattnet och restprodukterna från tvättningen effektivt sugs upp och samlas i systemets filter.

Spillet är minimalt, både vid tvätt av släta och av klinkbyggda skrov. Detta medför att behovet för fast installerade tvättanläggningar försvinner och hela kedjan från upptagning till uppställning och tvättning kan rationaliseras.

Hullwasher 6000 levereras som standard i en mobil och självförsörjande version. Strömförsörjningen sker via det monterade elverket och allt vatten som behövs ryms i och återcirkuleras i systemets tank. Även en variant för fast installation erbjuds, med eller utan elverk inkluderat.

De ekonomiska vinsterna med är flera. Förutom den avsevärt lägre inköpskostnaden jämfört med en fast installerad spolplatta, har systemet ett andrahandvärde. Vid eventuell flytt av en marina eller båtupptagnings-plats går man inte miste om sin investering. Mer rationellt nyttjande av kran och annan infrastruktur på båtupptagninsplatsen medför också ekonomiska vinster.

Eftersom allt spillvatten återcirkuleras finns ingen risk för att föroreningar sprids med vattendimma eller vind. Miljöprestandan hos överträffar andra på marknaden tillgängliga lösningar.

Info: www.ekowasher.com