Båtsäsongen närmar sig och därmed ökar också stölderna av båtar, motorer och utrustning. Under 2014 minskade antalet anmälda båtmotorstölder något medan stölder ur och från båtar ökade med 12 procent. Motorer och elektronik går snabbt att stjäla och kan lätt avyttras på andrahandsmarknaden, men som båtägare kan du göra en hel del för att försvåra för tjuven.
Att skruva loss dyrbara drev och växelhus från motorn på en båt tar bara några minuter. Likaså att stjäla GPS och annan elektronisk utrustning ur båten. Det tar inte heller lång tid att koppla för ett släp och frakta iväg hela båten eller att stjäla den från båtplatsen om den inte är ordentligt fastlåst. Om båten inte snabbt kan kopplas till en ägare kan polisen heller inte göra mycket för att stoppa tjuven vid en kontroll på vägen.
– Det finns en hel del man som båtägare kan göra för att försvåra för tjuven men många gånger hoppar man över de enklaste saker, som att t ex sätta ett kulhandskelås på släpkärran när man ställer upp båten eller att man använder för dåliga lås när man låser fast den vid bryggan, menar Lotta Mauritzson rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.
När det gäller hela båtar handlar stölderna ofta om beställningsjobb. Då vet tjuvarna exakt vad de ska ha och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden. Båtmotorer och utrustning hamnar även de utomlands men också på andrahandsmarknaden här i Sverige.
– Tjuvarna är ute efter föremål som snabbt kan säljas vidare, till exempel GPS-utrustning och annan elektronik, men de stjäl också bensin och sprit, säger Carl-Gustav Johnsson, poliskommissarie på Sjöpolisen i Stockholm, och rekommenderar att alltid tömma båten på värdesaker när man lämnar den. Det som inte kan tas med bör stöldskyddsmärkas för att minska risken för tillgrepp.
Som båtägare bör man också engagera sig i bevakning av det område där man har sin båtplats. Många båtklubbar arrangerar båtsamverkan vilket bland annat innebär att båtägarna patrullerar brygg- och uppläggningsområdena framförallt nattetid.
SSF Stöldskyddsföreningen ger också följande tips för att försvåra för tjuven inför båtsäsongen:
• Lås fast båten med certifierat/godkänt hänglås och kätting i klass 3. Stävöglan ska ha motsvarande klass.
• Utombordsmotorn ska låsas med certifierat/godkänt båtmotorlås eller med hänglås och kätting i klass 3
• Märk drev, växelhus, båttrailer och löstagbar elektronisk utrustning med SSF DNA-märkning som även innehåller mikropunkter för att kunna spåras av polis
• Båttrailer ska låsas med certifierat/godkänt kulhandskelås eller hänglås och kätting i klass 3
• När båten förvaras på land – se till att skruva bort drev och växelhus från motorn och förvara dessa inlåsta på annan plats.
Läs mer på www.stoldskyddsforeningen.se
I programmet Stoppa tjuven på TV3 idag 26/2 kl. 20.00 tas båt- och båtmotorstölder upp som tema. Stoppa tjuven är ett samarbete mellan TV3 och SSF Stöldskyddsföreningen.