20 februari, 2015

Båtliv – jätten bland svenska båttidningar

Båtliv fortsätter att vara den absolut största båttidningen i Sverige och Europa. Med 140 200 i officiell TS-upplaga för 2014 är Båtliv mer än dubbelt så stor som övriga TS-kontrollerade båttidningar tillsammans.

Båtlivs stora fördel är att det är en medlemstidning för en båtorganisation, Svenska Båtunionen. Det innebär att vi vet att alla prenumeranter som får tidningen direkt hem i brevlådan har en egen båt och är medlemmar i en båtklubb. SBU:s anslutna båtklubbar har 172 000 medlemmar, men tidningen nettodistribueras till ett hushåll om det finns flera medlemmar i samma hushåll.

– Båtliv har en mycket bred profil och läsekrets. Det är en stor trygghet både för oss i redaktionen, för vår ägare Svenska Båtunionen och för våra annonsörer att nästan alla våra cirka 140 000 medlemmar och betalande prenumeranter har en egen båt, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för Båtliv.

– Vi skriver om nya båtar, tillbehör, säkerhet och motorer i tidningen. Dessutom kan man läsa om båtpolitik och sjösäkerhet i varje nummer. Vi följer också båtlivet i hela landet genom att göra reportage hos olika båtklubbar.

Från och med andra halvåret 2014 har Båtliv utökats med flera sidor reportage från Svenska Seglarförbundet i varje nummer. Det har utvecklat tidningen och tillfört ett mervärde med reportage om ungdomar och kappsegling.

93 procent av Båtlivs läsare har egen båt, enligt Temo.

Båttidningarnas upplagor 2014 enligt Tidningsstatisk AB
Båtliv 140 200
Båtnytt 9 000
Praktiskt Båtägande 16 600
På Kryss 25 400
Vi Båtägare 9 800