Vintern innebär skridskoåkning och härliga promenader, men vid snabb kyla kan riskerna för att isen brister öka. Mer än var tionde uppger att de har gått genom isen och bara en fjärdedel av vuxna har med sig säkerhetsutrusning när de är ute på isen. Fler män än kvinnor går igenom isen och värst drabbade är boende i Småland. Detta visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.
Det finns alltid risker med att vara ute på is, och vid plötslig kyla ökar risken för att isen på sjöar och hav spricker. Varje år dör i snitt 13 personer av att gå igenom is i Sverige men under 2014 omkom 16 personer i isolyckor enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet, vilket är en ökning med åtta personer jämfört med 2013. Vanligast är olyckor på sjöar och dammar, men olyckor förekommer även på åar, älvar och på havsis. I en ny undersökning från Trygg-Hansa uppger 14 procent av svenskarna att de har gått genom isen, vilket är en ökning jämfört med förra året då knappt 1 av 10 uppgav detsamma. Värst olycksdrabbade är män och äldre och inte sällan ligger alkohol bakom.
– Svag is kan vara svår att lägga märke till, och när isen nyligen har frusit till ökar risken för att den brister. Många av de mer eller mindre allvarliga tillbud som inträffar varje vinter skulle kunna undvikas med hjälp av grundläggande kunskap och försiktighet. Isen är aldrig densamma utan förändras hela tiden på grund av väderlek och strömmar i vattnet. Det är därför av yttersta vikt att vara uppmärksam och ha med sig rätt verktyg när man vistas på isen, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Få har med sig säkerhetsverktyg
Det är viktigt att ha med sig rätt verktyg om man är ute på isen, och med rätt verktyg menas isdubbar, ispik och räddningslina. Av de som själva har gått genom isen tidigare uppger fler än varannan att de idag har med sig verktyg, medan siffran är lägre hos den breda allmänheten – där har en av fyra med sig verktyg när de är ute på isen – både när det gäller vuxna och barn. Äldre föräldrar i åldrarna 50-64 år anger oftare att barnen har verktyg med sig än yngre föräldrar i åldrarna 18-29 år, som i stället oftare svarar att de inte vet vilka verktyg som är relevanta.
Flest smålänningar går genom is
Geografiskt sett har boende i Småland och på öarna mer otur på isen, där uppger 22 procent att de har gått genom isen. Ytterligare regionala skillnader är att boende i Mellansverige oftare har med sig verktyg (35 procent), medan boende i Norrland inte har det (36 procent).
Bra att veta om olyckan skulle vara framme:
Vänd om och försök komma upp där du kom ifrån, där var det is som höll innan den brast.
Ta det lugnt. Det kan kännas mycket obehagligt att hamna i kallt vatten, men det tar flera minuter innan kylan försvagar dig.
Har du verktyg, använd dem. Ta fram isdubbarna och behåll vantar/handskar på. Arbeta metodiskt. Andas lugnt.
Kryp och åla tills isen bär ordentligt innan du reser dig.
Larma efter hjälp, ligg still tills hjälp anländer för att spara på energi och värme
Källa: Trygg-Hansa
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts som en webbenkät under perioden 2 – 12 januari 2015. Totalt omfattar undersökningen 1 418 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år.