8 februari, 2015

Tuff etapp på tre veckor väntar Team SCA

Tidigt på söndagsmorgonen svensk tid lämnade svenska Team SCA, och de fem andra båtarna i Volvo Ocean Race, den sydkinesiska semesterorten Sanya. Framför dem ligger drygt 5 200 sjömil som kommer att ta minst tre veckor. Och seglarna är rörande överens om att det blir den tuffaste etappen hittills.

På SCAs tjejbåt har svenska Anna-Lena Elled klivit ombord och är därmed den första svenskan i Volvo Ocean Race på 13 år.

– Det är fantastiskt spännande och galet kul. Jag är oerhört taggad inför uppgiften – men också ödmjukt. Jag vet att det kommer att bli tufft. Men jag har tränat för det här och jag är redo, sade Anna-Lena timmarna innan SCA-båten lämnade hamnen.

Sanya bjöd på högsommarvärme och relativt lätta vindar runt 5–6 m/sek. Men snart kommer vinden att öka och sjön bli grövre. Det talas om 15 m/sek (kuling) och kryss österut mot Luzonsundet mellan Taiwan och Filipinerna.

Cirka 3–4 dygn efter starten är det dags för båtarna att segla sydöst ner mot ekvatorn. Där väntar Doldrums med svårpasserade stiltjebälten. Efter det kan båtarna möta tropiska cykloner i södra Stillahavet innan de når etappmålet i Auckland på Nya Zeelands norra ö.

Foto: Rick Tomlinson/Team SCA.

Info: www.teamsca.com

Info: www.volvooceanrace.com