6 februari, 2015

Vene 15 Båt-mässan kommer med båtar och sommar till Helsingfors

Nordeuropas största båtevenemang Vene 15 Båt ordnas i Messukeskus, Mässcentrum Helsingfors, 6–15 februari. Evenemanget samlar inbitna båtförare, men erbjuder också mycket för dem som utövar vattensporter och kör båt till sommarstugan. Den finländska båtindustrin visar sig representativt på mässan.

Båtmässan fyller alla hallar i Messukeskus, Mässcentrum Helsingfors. På mässan presenteras i år cirka 550 båtar, en stor mängd båttillbehör och utrustning, motorer, elektronik och navigationsutrustning samt bryggor. På mässan finns i år mer trailrar och fisketillbehör än tidigare. Myndigheterna berättar på sin avdelning bland annat om säkerhet inom båtsport. Vene 15 Båt-mässan har 384 utställare.

– I Finland planeras och byggs väldigt högklassiga båtar. Nya innovationer presenteras årligen på båtmässan i Helsingfors. Båtindustrin i Finland är livskraftig jämfört med bland annat övriga länder i Norden. De finländska båtarna Targa, Grandezza, Sargo, Bella, Flipper, Buster, Yamarin, Silver, Terhi och Nauticat, för att nämna några, har varit framgångsrika även på den internationella marknaden, berättar försäljningschef Håkan Löfgren på Messukeskus.

På båtmässan presenteras väldigt många slags båtar, allt från roddbåtar till motorbåtar och segelbåtar. Bland motorbåtarna är långfärdsbåtar, fritidsbåtar och öppna motorbåtar väl representerade. Det finns ett tiotal nya segelbåtar på mässan. Bland de båtar som presenteras på mässan väljs årligen den hetaste nyheten till Mässbåt. Finalisterna offentliggörs på mässans öppningsdag och vinnarna i alla de fyra kategorierna (segelbåtar samt öppna, fritids- och långfärdsmotorbåtar) offentliggörs onsdag 11.2. kl. 12 i Segelbåtshamnen.

Båtmässans klassikerbåtar finns på Mahogany Yachting Society r.f.:s avdelning och träbåtar på Träbåtsbyggarnas gemensamma avdelning. Ekologiskt båtliv representeras av den nya solenergibåten från Kymmenedalens yrkeshögskola samt segelbåten Arcona 380, som är försedd med finländsk elmotor. Segling och båtsport i Finland r.f. kommer med grenförbundets tävlingsbåtar till mässan. Det kommer att finnas ett tiotal tävlingsbåtar på mässan.

Mässan bjuder på mycket sevärt och på upplevelser. På mässan får man också information om hur man börjar med båtar som hobby. Mässans program som hänför sig till vattensport har i år utökats till att omfatta ännu mer program som gäller fiske. Utöver upplevelseområdet Uusi Aalto presenteras nu för första gången i Finland jätteakvariet Rapala 3D på mässan. Övriga platser med program är Segelbåtshamnen, Venemestari-scenen och föreläsningssalen på veckosluten.

I samband med Vene Båt-mässan delas ett flertal priser ut. På öppningsdagen delar man ut utmärkelserna Årets båtgärning, Årets gästhamn och Årets båtprodukt.
Messukeskus arrangerar Nordeuropas största båtevenemang, mässan Vene 15 Båt på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat r.f. Båtmässan ordnas nu för 46:e gången. Huvudsamarbetspartner är Volvo Car Finland Oy Ab.

Evenemanget är öppet:
fre. 6.2 kl. 10–18 Trade Day
lör.–sön. 7–8.2. kl. 10–18
mån.fre. 9–13.2 kl. 11–19
lör. 14.2 kl. 10–18
sön. 15.2 kl. 10–17

www.venemessut.fi
#venemessut