5 februari, 2015

Dubbelt svenskt i fartfylld Volvo Ocean Race-etapp

På söndag startar den fjärde etappen av Volvo Ocean Race 2014-15. För Martin Strömberg på Dongfeng Race Team och Team SCA:s Onboard Reporter Anna-Lena Elled skruvas tempot upp när tävlingen sätter fart mot södra halvklotet.

Martin Strömberg stod över den föregående etappen av Volvo Ocean Race från Abu Dhabi till Sanya för att få mer vila. Enligt lagets planer på att rotera besättningen är han nu tillbaks som vaktkapten ombord på Dongfeng Race Team under etappen till Auckland, Nya Zeeland.

– Jag tror att det är bra för hela laget att jag kommer tillbaks med mycket energi. Vi kämpar på men det är ett långt och utmanande race så vi behöver all energi vi kan få, säger Martin Strömberg.

Och de nya krafterna kan behövas när den fjärde etappen startar i helgen. Enligt Martin Strömberg kan de första dygnen bli bland de tuffaste hittills i tävlingen med mycket vind när båtarna seglar ut i Stilla Havet.

– När jag seglat här tidigare har det varit ganska tufft. Det kommer säkert bli kryss ut förbi Filipinerna och sedan gäller det att hitta ett bra spår när man vänder söderut mot Nya Zeeland. Det kommer att vara avgörande hur man positionerar sig och ofta har det varit bra att komma långt österut och få en bättre vindvinkel mot Auckland.

– Under seglingen söderut kommer det att gå fort och vara jobbiga förhållanden ombord, mycket vågor som sprutar över däcket samtidigt som det är väldigt varmt.

Dongfeng Race Team leder nu den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15 och det unga och relativt orutinerade lagets framgångar har förvånat många. Efter två andraplatser och en seger kan de inte längre ses som underdogs.

– Vi leder men är inte mätta, säger Martin. De andra lagen blir bättre hela tiden och vi måste jobba på detaljer i seglingen som gör oss snabbare. Vi känner inte mer press än tidigare för vi har fortfarande samma uppgift att utföra och det är att fortsätta utvecklas. Om man blir nöjd kommer man inte långt i den här tävlingen.

Innan etappstarten på söndag seglas ett In-Port Race i Sanya och svenskbåten Team SCA har höga förväntningar på sig efter segern i det senaste In-Port Racet i Abu Dhabi. Nu kliver också Anna-Lena Elled ombord och gör sin första etapp som lagets Onboard Reporter.

– Galet kul, säger Anna-Lena Elled. Jag fick ett samtal tre veckor innan starten. Jag var reserv, jag har tränat med teamet och seglat med dem över Atlanten. Och vi roterar i besättningen, så det var inte helt överraskande – men ändå lite oväntat.

– Jag känner mig så förberedd som man kan vara. Det är ett grymt gäng tjejer med mycket starka karaktärer, med olika bakgrunder och erfarenheter. Jag ser fram emot äventyret, tävlingen och att fota, filma, skriva och dokumentära allt. Jag ska försöka förmedla livet, glädjen och kampen ombord.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Etapp 4 Sanya-Auckland
Etappen från norra till södra halvklotet kan inledas med att båtarna söker sig ännu längre norrut i jakt på mer gynnsam vind. I den senaste upplagan av Volvo Ocean Race bjöd Sydkinesiska sjön på tuffa vindförhållanden och även om de nya Volvo Ocean 65:orna är tåliga blir etappen en prövning för besättningarna.

Passagen genom Luzonsundet mellan Taiwan och den filippinska ön Luzon är ofta väldigt blåsig. Därefter handlar det om hur stadiga passadvindarna är – om de är starka kan man sticka åt sydost – om inte måste man längre österut och kanske till och med segla norrut. I den senaste upplagan kom Puma och Groupama till och med nära Japan. Även om det var ett extremfall visar det att den snabbaste vägen till målet i havskappsegling inte alltid är den kortaste eller mest logiska.

När båtarna väl vänt söderut väntar ytterligare en passage genom vindfattiga doldrums vid ekvatorn innan de ska ta sig förbi Salomonöarna. Det finns vädersystem i området som kan utvecklas till tropiska stormar när fältet seglar söderut.

Slutspurten handlar om att välja en bana från väst eller öst mot Nya Zeelands nordliga spets och sedan blir det kustnära segling innan mållinjen i seglingssportens Mecka – Auckland. Målgången är beräknad mellan 27 februari – 3 mars.