5 februari, 2015

Sjöräddningssällskapet utser Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats från i fjol som sticker ut lite extra. Av förra årets över 700 sjöräddningslarm har fem uppdrag nominerats som extra föredömliga. Två av insatserna skedde i Stockholmstrakten, vid Sandhamn och Österskär.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 000 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 % av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

En av de nominerade insatserna skedde utanför Österskär den 14 december, då en man fallit överbord från sin fiskebåt och inte kunde ta sig upp. En privatperson hörde ett rop på hjälp ute på Trälhavet, och larmade RS Stockholm. Den jourhavande skepparen förstod genast allvaret och ringde in sin besättning till räddningsbåten i Österskär. De lämnade snabbt kaj och lyckades lokalisera mannen i mörkret, som låg i vattnet halvt medvetslös med ett krampaktigt tag om relingen på sin båt. Tack vare hårt slit från besättningen och med hjälp från Waxholmsbolagets passagerarbåt Väddö som passerade förbi, lyckas de få upp den kraftigt nedkylde och medvetslösa mannen i räddningsbåten, och föra honom till väntande ambulanshelikopter. Läs hela insatsrapporten via länken nedan.

Den andra Stockholmsnomineringen gäller den tragiska olyckan utanför Sandhamn natten till den 26 oktober, då en RIB-båt i hög fart kolliderade med en lotsbåt. Sökinsatsen efter de två passagerarna i RIB-båten pågick hela natten och en bit in på förmiddagen. En av dem återfanns vid liv men den andra omkom i olyckan. Fyra räddningsbåtar från Sjöräddningssällskapets räddningsstationer på Dalarö och Möja deltog i räddningsarbetet med 14 frivilliga sjöräddare samt sjöräddningshunden Rejza. Läs hela insatsrapporten via länken nedan.

Totalt deltog 27 frivilliga sjöräddare och en sjöräddningshund vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm, fredag den 27 februari.