19 december, 2014

Martinez tar paus i Volvo Ocean Race för OS-träning

Iker Martínez, skeppare på den spanska båten MAPFRE, kommer att stå över nästa etapp i Volvo Ocean Race för att tillfälligt koncentrera sig på sin satsning på OS i Rio de Janeiro 2016.

Spanjorens högra hand och seglingspartner Xabi Fernández (ESP) kommer att ta över rollen som skeppare under etappen från Abu Dhabi till Sanya.

Martínez och Fernández har tidigare vunnit guld och silver i OS och utsågs 2011 till årets seglare av Internationella Seglarförbundet ISAF. Att Martínez nu gör en paus efter två etapper i kappseglingen runt jorden planerades av laget innan de startade tävlingen i oktober.

– Jag måste fokusera på den olympiska kampanjen nu. När vi startade Volvo Ocean Race visste vi att jag samtidigt satsade på OS. Det är anledningen till att jag inte kommer att vara ombord under nästa etapp, förklarar Iker Martínez.

Martínez beger sig nu till Miami för att träna med sin lagkamrat Marina Lopez i Nacra 17, en katamaran och båtklass som ingår i OS-programmet.

Rafael Trujillo, som också är en olympisk medaljör, kommer nu att ta en plats ombord med resten av laget. Xabi Fernández är säker på att MAPFRE kan fortsätta sin utveckling efter besvikelsen i den första etappen där de kom sist och femteplatsen i den andra delsträckan till Abu Dhabi.

– Att vara skeppare innebär mer ansvar än jag vanligtvis har för man är i slutändan den som bestämmer, säger Fernández.

– Vi kommer inte att ge oss in i den här etappen som vi gjort tidigare för sanningen är att Iker alltid varit den som fattat beslut. Det kommer att ändras men jag tror att vi har ett lag som kan hjälpa mig i den nya rollen.

– Vi organiserade den här övergången tillsammans, tillägger Martínez. Vi använde den andra etappen till att få det att fungera på bästa möjliga sätt. Jag är säker på att Xabi kommer att göra det bra.

Den tredje etappen från Abu Dhabi till Sanya, Kina startar den 3 januari.

MAPFRE besättningslista för Etapp 3
Xabi Fernández (ESP), skeppare

Jean-Luc Nélias (FRA), navigatör

André Fonseca (BRA), vaktkapten

Robert Greenhalgh (UK), vaktkapten 

Rafael Trujillo (ESP), trimmer/rorsman

Anthony Marchand (FRA), trimmer/rorsman
Carlos Hernández (ESP), trimmer/fördäckare

Antonio “Ñeti” Cuervas-Mons (ESP), fördäckare 

Francisco Vignale (ARG), Onboard Reporter