19 december, 2014

Sista bloggen om Renata

Hon klarade det! Exakt åtta månader efter att projekt Lära Renata Chlumska Segla startade på Båtmässan i Göteborg 2014 så går hon i mål som rorsman på Navigare Race Week i Kroatien.

Av alla utmaningar längs vägen har just den stora finalen satt flest myror i huvudet på mig som hennes seglingscoach. Hur ska en total seglarnovis kunna styra en båt i en kappsegling med 15 andra båtar på startlinjen? Jag hade själv satt upp det slutmålet för Renata men… ändå.

För min egen del var det också en ny utmaning att inte åka på ett race utan att ha en rimlig chans att vinna. Hur gör man då? Min goa vän och tillika Kroatienexpert Anders Svedberg, som fick i uppdrag att plocka ihop ett par gubbar som skulle tävla ihop med Renata och mig, spände ögonen i mig en dag och sa:

”Anna-Karin, det här handlar inte om dig. Det här handlar om Renata. Skärp dig!”

Ridå. Det är bra med vänner. De säger ett sanningens ord precis när man önskar det som minst men behöver det som mest. Så då formulerade vi helt andra mål än att vinna. Det blev att Renata skulle känna sig trygg som rorsman och att vi skulle ha kul. Vårt team klarade målen med bravur. Nu låter jag ord och bild tala sitt eget språk – genom Sittbrunnen.se. Jag önskar dig en trevlig filmstund: https://sittbrunnenplay.solidtango.com/video/skepparen2

Som du kanske läst så har Renata precis genomfört expeditionen Seven Summit. Hon har som första svenska bestigit de sju högsta bergstopparna på världens sju kontinenter. Denna bedrift kallas för The Seven Summits och är det allra mest prestigefyllda du kan åstadkomma inom bergsklättring. Mount Everest hade hon redan bestigit men övriga 6 berg klättrade hon upp på parallellt med seglingsutmaningen. En fantastisk bedrift!
Vill du träffa Renata? Välkommen till scenen Förverkliga dina drömmar på Båtmässan i Göteborg den 3 februari 2015.

Anna-Karin

Anna-Karin S. Öjerskog är världsmästare i segling och lär den professionella äventyraren Renata Clumska att segla, med målet att delta i ÅF Offshore Race och Navigare Race Week. Anna-Karin är en flitigt anlitad föreläsare, moderator och ledarskapscoach. Läs mer på www.a-head.se