15 december, 2014

?Nya fartygskoncept för vindkraftspark i Östersjön

En grupp Chalmersstudenter samarbetar med företaget Blekinge Offshore för att ta fram ett koncept för fartyg som ska användas för att installera 700 vindkraftverk i Östersjön. Konceptet handlar om att transportera och installera vindkraftverken från hamnen i Karlshamn till Hanöbukten.

Beslut om att bygga vindkraftsparken ligger just nu hos regeringen.

De fartyg som idag används för installation av vindkraftverk är anpassade efter svåra förhållanden och är onödigt dyra.

– Det är stor skillnad i Östersjön, platsen för installationen ligger förhållandevis nära land och man behöver ingen båt som ligger ute i månader i sträck. Därför behöver vi ett mer kostnadseffektivt alternativ, säger Per Hogström universitetslektor som leder studenterna i projektet.

Studenterna har tagit fram två olika koncept för Blekinge Offshore och Offshore Väst som är uppdragsgivare. Projektet är en del av en kurs vid programmet Naval Architecture and Ocean Engineering. Varje år genomför studenterna ett så kallat Marine Design Project där de samarbetar med företag.

Kommentarer

Olof Malmlöf 12:32:39 2014-12-16

Märkligt ord detta. Vindkraftspark … parker ligger inte ovanför vatten och definitionen av PARK har absolut inget med ett industriområde att göra. Smart uppfunnet av vindkraftslobbyn när man rullar ut dessa onödiga, subventionerade och miljöfientliga propellrar som snurrar sår i våra ögon som en gång tittade ut över nejden.