2 december, 2014

Bilden säger mer än 1 000 ord – Vestas besättning i säkerhet

Här är bilden från Volvo Ocean Race som visar Team Vestas Wind liggandes på ett rev i en avlägsen del av Mauritius, St Brandon, efter att ha gått på grund där i helgen.

Teamet och tävlingens organisation håller för tillfället på att försöka bärga Volvo Ocean 65:an i Indiska Oceanen.

– Bilden ger en väldigt bra beskrivning av vad som händer där ute. En bild säger mer än tusen ord, säger Neil Cox, shore manager för det danska teamet.

Cox säger att hans eget fokus vid olyckan låg helt och hållet på de nio besättningsmedlemmarnas säkerhet.

– Vi har fortfarande nio killar som sitter och väntar på vad som verkligen är en sandplätt i mitten av Indiska Oceanen, säger han.

– De har fortfarande full prioritet. Det är dock lugnande att veta att de alla är i säkerhet och att de försöker få ordning på båten där ute.

Enligt Cox har rep, vätskor, elektronik och hårdvaror redan tagits av båten.

Den nio personer starka besättningen övergav båten tidigt i söndags morse efter en kollision i 19 knop kl. 15.10 GMT dagen innan och fick vada i knädjupt vatten till en torr position på revet. De plockades upp därifrån när dagsljuset kom av kustbevakningen och transporterades därefter till närbelägna Íle du Sud.

Ögruppen har väldigt lite kommunikationer med omvärlden. Besättningen väntar på transport till Mauritius. Det beräknas hända så snart som möjligt, troligen under dygnet 2 december.

National Coast Guard från Maritime Rescue Co-operation Centre (MRCC) på Mauritius tog bilden här intill som en del av eftersöket vid en olycka liknande den som drabbade Team Vestas. Besättningen har fått matpaket från ett kustbevakningsplan. Det är bekräftat att ingen skadades vid kollisionen.