29 november, 2014

Guldchans på världscupfinal i seglingens OS-klasser

Imorgon söndag avslutas världscupfinalen för seglingens OS-klasser i Abu Dhabi. I damklassen 49erFX ligger Lisa Ericson och Hanna Klinga på andra plats innan den avgörande medaljfinalen som seglas imorgon.

Efter tre dagars segling i fantastiska förhållanden har Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, seglat mycket övertygande.

– Det är riktigt kul att vi seglat så här bra. Allra helst i dessa förhållanden som inte varit våra favoritförhållanden tidigare, säger Lisa Ericson mycket nöjt.

Den andra svenska besättningen i 49erFX, Julia Gross/Cecilia Johnsson, KSSS, ligger på en sammanlagd åttondeplats inför medaljfinalen, 13 poäng bakom medaljerna.

I Laserklassen ligger Jesper Stålheim, KSSS, på en niondeplats 17 poäng efter bronsplatsen. Det finns en teoretisk möjlighet att nå bronset, men då måste allt stämma.

Årets VM-silvermedaljör Josefin Olsson, KSSS, ligger på en tiondeplats i Laser Radial-klassen efter att ha fått två gulflaggor, det vill säga otillåten framdrivning av båten (pumpning, gungning) av domarna. Chansen finns till avancemang, men utan möjlighet att nå medaljerna.

Från Sverige deltar åtta besättningar ur SWE Sailing Team, det svenska landslaget i segling, i sex av klasserna Världscupfinalen, som startar imorgon torsdag 27 november och avslutas med finaler på söndag 30 november, avslutar också årets världscup. Den har förutom finalen i Abu Dhabi, haft fem deltävlingar i Melbourne, Miami, Mallorca, Hyères och Qingdao.

Samtliga svenska placeringar på världscupfinalen i Abu Dhabi, inför söndagens medaljfinaler (topp-10 deltar i medaljfinaler):

470 (herr)
15 Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS

49er (herr)
13 Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS
15 Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS,

49erFX (dam)
2, medaljfinal Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS
8, medaljfinal Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

Finnjolle (herr)
14 Björn Allansson, GKSS

Laser (herr)
9 Jesper Stålheim, KSSS

Laser Radial (dam)
10, medaljfinal Josefin Olsson, KSSS