21 november, 2014

Kraftfull svensk utombordare för diesel

Svenska OXE Diesel stod för en de största nyheterna på den nyligen avslutade båttillbehörsmässan METS i Amsterdam. Det är en 200 hk dieselutombordare med kompakta mått och massor av effekt.

Den nya dieselutombordaren, som väger 280–300 kg beroende på rigglängd, ger 507 Nm på propelleraxeln och 200 hk effekt i motorn. Det är därmed en riktigt kraftfull pjäs som den svenska motortillverkaren presenterade för branschfolk från hela världen.

Motorn från OXE Diesel grundar sig på ett tvåliters motorblock från GM. Det används i flera av företagets bilar, bland andra Chrysler och Opel. Hittills har det dock inte använts i någon båtmotor och framför allt inte i någon utombordsmotor.

En dieselutombordare har många intressanta användningsområden. Den drar i snitt 40 procent mindre bränsle än en bensinmotor och får därmed betydligt bättre räckvidd. Motorn är också mycket brandsäkrare eftersom tändsystemet är av en annan typ.

Användningsområdet för den här typen av motorer är stort. Professionella båtar av många slag, stora RIB:ar och alla former av båtar som lämpar sig för utombordare kan använda den här motorn, som enligt tillverkaren inte har högre ljudvolym än en bensinmotor över 1500–2000 rpm.

För mariniseringen står svenska Cimco Marine Diesel AB i Ängelholm, som delar teknisk utveckling med Marinediesel AB.

Priset uppges bli från 35 000 Euro plus moms till konsument.

Info: www.oxe-diesel.com