17 november, 2014

Aquaria bygger ny havsutställning

På Aquaria Vattenmuseum pågår just nu det största förnyelsearbetet sedan verksamheten öppnade 1991. Det stora havsakvariet, där ett 40-tal arter vanligtvis har sin hemvist, byggs om och därtill planeras ytterligare förändringar av havsutställningen. Verksamheten kommer att vara stängd fram till den 2 december medan renoveringen pågår. Förnyelsearbetet och den temporära flytten av djuren kommer att dokumenteras för att besökare ska kunna följa arbetet bakom kulisserna.

På Aquaria Vattenmuseum på Djurgården i Stockholm pågår just nu en rad spännande förändringar, varav den största utgörs av ett nytt havsakvarium.

– Vårt havsakvarium är från 1991, så det var verkligen dags att byta ut det till ett mer modernt akvarium. Samtidigt passar vi på att göra flera andra förändringar i havsutställningen, säger Fredrik Dahlbeck, vd på Aquaria. Det nya akvariet kommer att innebära en helt ny upplevelse för våra besökare och vi ser fram emot att visa det färdiga resultatet.

På Aquaria har man arbetat intensivt med förberedelserna inför renoveringen och djurens hälsa har varit högsta prioritet. Som ett första steg i renoveringen har det stora havsakvariet tömts på 80 000 liter vatten och ett 40-tal arter, bland annat rockor och hammarhajar, har flyttats. Aquarias marinbiolog och djurvårdare har under flera månaders tid tränat akvariets stora djur för att förbereda dem inför flytten och öka deras stresstålighet. Djuren har nu temporärt flyttats över till ett intilliggande akvarium.

För att genomföra renoveringsarbetet kommer Aquaria att hålla stängt under två veckor (Mellan den 17 november och den 1 december). Från den 2 december öppnar delar av verksamheten igen medan renoveringen av havsutställningen fortgår. Invigningen av den nya havsutställningen är beräknad till mitten av februari. Under tiden kommer besökare och andra intresserade att kunna följa renoveringsarbetet på Aquarias webb (www.aquaria.se), facebook (facebook.com/Aquariavattenmuseum) och instagram (aquariavattenmuseum). Bland att kommer man här att kunna följa arbetet med flytten av djuren.

Aquaria, en värld av vatten, är beläget på Djurgården i Stockholm. Här kan du följa vattnets kretslopp från regnskog till hav via mangroveträsket. Upplev de tropiska ekosystemens rika djurliv och den nordiska naturen med Östersjöns unika undervattensmiljö. 2013 gästades Aquaria av drygt 200 000 besökare och omsatte drygt 15 miljoner SEK. En av Aquarias främsta uppgifter är att agera folkbildande. Aquaria ingår i upplevelsekoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.