14 november, 2014

Nytt fartyg för miljöövervakning och fiskekontroll

Regeringen satsar i budgeten för 2015 medel för att påbörja projektering och nybyggnation av ett nytt undersöknings- och forskningsfartyg. Satsningen presenterades på en pressträff på isbrytaren och forskningsfartyget Oden av klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Syftet med satsningen är att ersätta forskningsfartyget Argos som togs ur drift 2011 och därmed tillgodose Sveriges behov av fartygsresurser för miljöövervakning och fiskekontroll på lång sikt. Ett utsjögående undersöknings- och forskningsfartyg är nödvändigt för att samla in data om miljötillståndet i haven och ge underlag för politiska beslut, om t.ex. fiskekvoter och åtgärder för en bättre havsmiljö.

– Jag är väldigt glad över att regeringen nu har hittat en lösning på behovet av ett nytt undersöknings- och forskningsfartyg efter Argos. För att vi ska kunna fatta välgrundade beslut och säkra en god havsmiljö är det otroligt viktigt att vi kan samla in data om miljötillståndet i havet, vilket möjliggörs av det nya fartyget, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Förslaget innebär att regeringen avsätter medel för att finansiera anskaffningen av ett helt nytt och avancerat utsjögående undersöknings- och forskningsfartyg. Satsningen bygger på underlaget i en förprojektering som på regeringens uppdrag har genomförts av SLU i samarbete med SMHI och Kustbevakningen. Målet är att ett nytt fartyg ska finnas på plats 2018. Fartyget kommer framför allt att användas av SLU och SMHI, men fartyget kommer även att vara en resurs för den havsbaserade forskningen.

Förslaget i budgetpropositionen innebär att medel avsätts på SLU:s anslag för införskaffandet av fartyget.