13 november, 2014

Volvo Ocean Race seglar till Abu Dhabi utan pirathot

På onsdag startar den andra delsträckan i Volvo Ocean Race. Tävlingens säkerhetsexperter har nu gett klartecken för lagen ska kunna segla hela vägen från Kapstaden till etappmålet Abu Dhabi eftersom de anser att hotet från pirater minskat avsevärt i området.

Även i Volvo Ocean Race 2011–12 gick den andra etappen mellan Kapstaden till Abu Dhabi. Men båtarna seglade då först till Maldiverna, skeppades därifrån till Sharjah i Persiska Viken och fortsatte sedan mot etappmålet. Anledningen till denna stora ligistiska operation var att hotet från att attackeras av pirater i Indiska Oceanen ansågs alltför stort. Även i den följande etappen till Sanya fraktades de samma sträcka på fraktfartyg.

Sedan dess har faran för piratattacker i Indiska Oceanen minskat dramatiskt. De enda pirataktiviteter som dokumenterats nyligen har varit långt västerut, en bra bit bort från rutten i Volvo Ocean Race.

Tävlingens VD Knut Frostad betonade att han och tävlingsledaren Jack Lloyd kommer att fortsätta arbeta med experter inom sjösäkerhet och övervaka situationen dagligen.

– Om något skulle förändras när det gäller risker under den här eller nästa etapp kan vi närsomhelst ändra våra planer. Vi sätter säkerheten för seglarna främst, säger Frostad.

– Vi är inte experter när det gäller säkerhet på havet inom just detta område. Men vi jobbar tätt tillsammans med människor som är det och deras råd är att vi gör rätt som väljer den här lösningen.

Frostad tillägger också att det kommer att finnas avgränsningar som håller båtarna borta från risker och att dessa gränser är mindre tilltagna än vad som annonserades innan tävlingen startade i oktober.

– Båtarna har nu fler och bättre alternativ när det gäller att välja strategi, och kan få bättre vindvinklar än vad vi trodde innan starten i Alicante.

– Vi kommer också att fortsätta följa båtarna som vanligt i vår officiella Race Tracker och visa deras korrekta position. Den kommande delsträckan kommer att bli lika spännande som den första etappen.

På pappret ser det ut som att etappen till Abu Dhabi kommer att vara upp till tre dygn kortare än vad som först beräknades. Men förändringar i väder och vind gör att potentiella ankomstdatum varierar.

– Sedan 2011 har piratrisken minskat avsevärt och rutten som båtarna seglar har varit fri från pirataktivitet under 2014 och längre tid tillbaka än så, säger Ian Millen, operativ chef för Dryad Maritime som konsulterar Volvo Ocean Race i säkerhetsfrågan och tillägger:

– Det är naturligtvis omöjligt att ta bort risken helt men om något skulle hända längs med rutten kan vi ändra banan och göra välja andra lösningar.

Millen säger att minskningen i pirataktiviteten runt om i världen beror på en kombination av faktorer så som bättre säkerhetsstöd på vattnet, fler beväpnade vakter på fartyg och att fler har börjat ta till sig säkerhetsrådgivning.

Seglarna i Volvo Ocean Race lämnar Kapstaden på onsdag 19 november och beger sig iväg på den 6 125 Nm långa etappen till Abu Dhabi. Båtarna seglat sammanlagt över 38 487 Nm under tävlingen runt jorden och besöker elva hamnar på vägen. Tävlingen avslutas i Göteborg 27 juni 2015.