12 november, 2014

Skärgårdsstiftelsen får livsviktigt ekonomiskt tillskott

Idag presenterar Alliansen i landstinget sin budget för 2015. En av de största satsningarna i årets budget är att ett långsiktigt avtal skrivs mellan Skärgårdsstiftelsen och Stockholms läns landsting.

– Det nya femårsavtalet ger Skärgårdsstiftelsen ett viktigt ekonomiskt tillskott som är förutsättningen för ett långsiktig arbete, säger Gustav Hemming (C).

Skärgårdsstiftelsen har under de senaste åren arbetat intensivt för att få en modernare styrning och bättre överblick och strategier för sina byggnader och sin verksamhet, samt kartlagt behoven och vilka åtgärder som behöver prioriteras. För att möta stiftelsens behov upprättas nu ett femårsavtal med stiftelsen.

– Vi vill ha en livskraftig skärgård både för permanent- och fritidsboende, samtidigt som vi vill ha en skärgård som är attraktiv att besöka – och då är Skärgårdsstiftelsens arbete av mycket stor betydelse, säger Gustav Hemming (C).

– Skärgårdsstiftelsen arbetar idag offensivt med att locka fler besökare till skärgården, men också för att skapa bättre lönsamhet och bärkraft för våra arrendatorer och entreprenörer. Ett långsiktigt avtal med landstinget är viktigt för att vi ska kunna fullfölja dessa satsningar som på sikt kan minska beroendet av skattepengar, säger Gustav Hemming (C).

Femårsavtalet innefattar:
– 40 Mkr för att lösa stiftelsens pensionsskuld
– Det årliga driftsbidraget höjs till 50 Mkr – från tidigare 43 Mkr och ökar därefter med tre procent årligen.
– För att kunna möta de ökade underhållsbehoven tillkommer under avtalsperioden dessutom en riktad satsning på 12 Mkr under 2015 och med 24 Mkr årligen de kommande fyra åren.

Övrigt
Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar 40 områden från Örskär i norr till Landsort i söder där stiftelsen bedriver natur- och kulturbyggnadsvård.

Skärgårdsstiftelsens intäkter består till hälften av ett årligt bidrag från landstinget på ca 43 miljoner kronor, till hälften av hyror och arrenden från entreprenörerna som driver värdshus och vandrarhem samt de 16 skärgårdsjordbruken. Stiftelsens uppdrag handlar både om att vårda natur- och kulturmiljöer i skärgården och att underlätta för besökare, turister och det rörliga friluftslivet att kunna ta del av skärgårdsmiljön.

Info: http://skargardsstiftelsen.se/om-stiftelsen/