Med drygt en vecka kvar av första etappen av Volvo Ocean Race 2014-2015 har båtarna nu passerat ekvatorn och rundat den brasilianska ön Fernando de Noronha. Nu går de söderut för att sakta svänga mer österut mot etappmålet Kapstaden. Här kommer en rapport från Corinna Halloran ombord på Team SCA:
Vattentemperaturen sjunker. Igår var det solhattar och tjocka lager zinkpasta som gällde på däck. Idag rustade tjejerna sig med keps på förmiddagen men det dröjde inte länge innan den byttes ut mot fleecehatt. Det är ingen hemlighet att vi närmar oss Södra Oceanen – den börjar redan göra sig påmind.
Vi är bara 20 grader söder om ekvatorn och det är fortfarande några sjömil kvar mellan oss och de riktigt stora vågorna. Och de fantastiska Albatrosserna, som gjort Södra Oceanen så omtalade. Men känslan att vi snart är där är påtaglig ombord och vi gör allt för komma söderut så fort som möjligt.
Vi har ett par veteraner ombord som varit där tidigare och de har varit en välsignelse för oss nybörjare.
”Jag kan inte låta bli att le lite igenkännande,” berättar Sam och fortsätter. ”De tjejer som inte har varit i Södra Oceanen tidigare ställer hela tiden samma frågor och jag minns så väl att jag gjorde precis samma sak min första gång. Som tur var seglade jag med en navigatör som hade ett väldigt stort tålamod – och på samma sätt har jag försökt att vara öppen och svara på alla frågor.”
Sam var bara 22 år när hon seglade i Södra Oceanen första gången och sedan dess ytterligare en gång 2009, i samband med solokappseglingen Vendée Globe, då hon ensam tillbringade 6 veckor i det beryktade området. Abby och Carolijn seglade i Södra Oceanen under Volvo Ocean Race in 2001-02. Liz Wardley var där senast när hon testade en ny entypsbåt. Dee Caffari har seglat där fyra gånger!!!
Alla vi blåbär är nyfikna på vad vi kan förvänta oss. Vad exakt har vi gett oss in på? ”Är det ungefär som Round Britain and Ireland Race?” är en vanlig fråga. Team SCA deltog, tillsammans med fyra andra VOR65or, Round Britain and Ireland Race. Då seglade båtarna i hasorna av orkanen Bertha med starka och ihållande vindar, kallt vatten och hyfsat stora vågor. “Precis så, men bra mycket kallare,” förklarar Liz.
”Om det bara var varmare, låt oss säga 20°C, då borde alla segla här. Seglingsförhållanden i Södra Oceanen är de bästa jag någonsin upplevt,” berättar Carolijn. ”Det är som Round Britain and Ireland Race men med större vågor och längre intervall. Det är kallare också. Och grått. Det finns ingen sol där,” kommenterar Abby.
Att ta sig till Södra Oceanen och kappsegla till Kapstaden är inte lika lätt som att segla en rak linje söder ut. För närvarande är vi på väg västerut för att fånga upp ett lågtryck. Ost om oss har vi högtrycket St. Helena som mer eller mindre står mellan oss och Kapstaden – och för att komma förbi högtrycket måste vi gå under det. Genom att gå söderut, är planen att haka på lågtrycket och skicka båten snabbare än snabbast mot Kapstaden. Och kanske slå hastighetsrekord av bara farten.
Det är knappt 3000 nm mellan oss och Kapstaden – och det är i grova drag bara lite mer än seglingen över Atlanten i april som tog oss 14 dagar att genomföra. Om allt går enligt plan planerar vi att nå Kapstaden om bara tio dagar. Det är bara att konstatera – vi kommer att segla snabbt. Inte undra på att veteranerna hoppar högt av rena rama förväntan.
Hur vår navigatör Libby ser på det hela kan du läsa mer om på bloggen http://teamsca.com/blog/west-is-best
Liz tror att när vi väl har gippat söderut någon av de kommande dagarna kanske vi får se vår första Albatross… Jag håller ögonen öppna och står redo med kameran i högsta hugg så håll dig uppdaterad!